Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Este de datoria fiecarui operator de transport rutier de persoane sa achite TVA-ul aferent transportului de pasageri, indiferent daca tara respectiva este de tranzit sau punctul final al calatoriei.
Un exemplu de calcul pentru Germania: un operator roman de transport organizeaza transport de pasageri pe ruta Romania-Franta, tranzitand Germania. Tariful stabilit este de 1 euro/km. Traseul total parcurs de autocarul romanesc este de 4.000 km, dintre care 1.000 km pe teritoriul Germaniei.

Avand in vedere faptul ca autocarul a parcurs un sfert din traseu pe teritoriul Germaniei, baza de calcul pentru TVA-ul datorat autoritatilor germane este de un sfert din totalul cursei, adica 1.000 de euro, drept pentru care operatorul datoreaza 190 de euro cu titlu de TVA catre statul german (la cota de 19% aplicabila in Germania). In functie de numarul de curse realizate in Germania, operatorul de transport are obligatia de a depune declaratii de TVA anual, semestrial, trimestrial sau lunar. In general, insa, declaratiile se depun anual. Deoarece TVA-ul achitat pentru achizitii este deductibil, operatorul are dreptul de a-si deduce TVA platit pentru motorina, taxe de drum si servicii conexe activitatii de transport din baza de impozitare. In cazul in care suma TVA-ului deductibil depaseste suma TVA-ului datorat, diferenta ii este returnata operatorului.