Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Practica sechestrării vehiculului de către autoritățile belgiene în urma controlului este des întâlnită, inclusiv în cazul șoferilor străini, care nu au domiciliu în Belgia. În acest context, revista Transportmedia, specializată pe transport, a analizat cazul unui șofer amendat în Anvers cu 1.830 de euro, pe motiv că avea plăcuțele ADR neconforme, din cauza unui stingător de incendiu expirat.

Potrivit declarației operatorului de transport, șoferul a încercat de mai multe ori să plătească amenda cu cardul, dar nu a reușit, din cauza incompatibilității cu POS-ul polițiștilor. În concluzie, inspectorii belgieni i-au confiscat vehiculul, i-au scos cheile cu forța și camionul a fost remorcat într-o parcare. Șoferul s-a dus direct la secția de poliție pentru a plăti amenda, iar acolo cardul a fost acceptat fără probleme, dar în momentul în care a luat un taxi până la depozitul de remorcări, acesta era închis pentru weekend și a trebuit să aștepte până luni dimineața ca să-și poată recupera camionul. Compania de transport a trebuit să plătească 507 euro sub formă de costuri suplimentare plus 200 euro hotel și taxi.

Potrivit investigației derulate de publicația Transportmedia pe această speță, procedura se pare că este legală în Belgia. Fără a discuta despre cuantumul amenzii în raport cu încălcările constatate, se pare că autoritățile de control preferă colectarea imediată. Astfel, „dacă șoferul în cauză nu are o adresă permanentă în Belgia și dacă nu poate plăti amenda pe loc, singura soluție este confiscarea vehiculului. Același lucru ar fi valabil și pentru un șofer belgian care are aceeași problemă în Franța”, a explicat Isabelle De Maegt, purtător de cuvânt al Federația Operatorilor de Transport și Logistică din Belgia (Febetra).

Totuși, în cazul în care operatorul consideră că a fost nedreptățit și dorește să conteste amenda primită, inclusiv să solicite despăgubiri, acest lucru se poate face doar dacă procesul verbal a fost completat corect. Astfel, după cum explică Lode Verkinderen, directorul companiei Transport en Logistiek Vlaanderen, din Belgia, citat de Transporama: „Dacă ați bifat căsuța care confirmă că acceptați definitiv înțelegerea pe cale amiabilă, nu mai aveți nicio cale de atac. Dacă, pe de altă parte, ați plătit «pur și simplu» o sumă pentru a ridica sechestrul pentru vehicul vă păstrați dreptul de contestație și inclusiv puteți solicita despăgubiri.” Atenție, așadar, la modul în care este completat procesul verbal, indiferent de contravenție și de valoarea amenzii. Poate fi folositor ulterior.