Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Companiile multinaţionale cu cifre de afaceri anuale de peste 750 de milioane de euro vor trebui să dezvăluie valoarea impozitelor pe care le plătesc în fiecare țară a Uniunii Europene, pentru ca autoritățile publice și fiscale să poată urmări ce taxe se plătesc şi unde, se stipulează într-un proiect de lege elaborat de Parlamentul European (PE). Negocierile privind forma finală a proiectului vor începe foarte curând, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei de la Bruxelles.

Astfel, la 4 ani după ce PE și-a făcut publică poziția cu privire raportarea publică, țară cu țară, guvernele statelor membre sunt invitate la negocieri, joi, 11 martie 2021. Din partea PE vor participa negociatorii principali, Evelyn Regner (S&D, Austria) și Ibán García Del Blanco (S&D, Spania). „Acesta este un început pentru echitate fiscală în UE. Raportarea publică de la țară la țară va obliga companiile multinaționale să fie transparente din punct de vedere financiar în ceea ce privește unde realizează profituri și unde plătesc impozite. Mai ales în contextul pandemiei, în care companiile primesc un sprijin considerabil din bani publice, cetățenii au un drept și mai mare de a ști care sunt multinaționalele care joacă corect și care sunt «free-riding»”, a declarat Evelyn Regner.

Poziţia celuilalt negocitor, Ibán García Del Blanco, este similară: „Suntem gata să începem negocierile imediat pentru a ajunge la un acord sub președinția portugheză, realizând astfel progrese în materie de transparență fiscală și corporativă. Avem nevoie urgentă de o transparență financiară semnificativă pentru a combate evaziunea fiscală și schimbarea profitului. Încrederea cetățenilor în democrațiile noastre depinde de contribuția tuturor la redresare”.

Poziția PE privind transparenţa asupra plăţii impozitelor completează propunerea inițială a Comisiei Europene (CE), care vizează următoarele aspecte: