Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Protestul din Koroszczyn, care a împiedicat trecerea camioanelor peste graniță, a scăpat de sub control. Din cauza escaladării protestului, președintele ZMPD, Jan Buczek, a decis să apeleze la Mariusz Kamiński, ministrul Afacerilor Interne și Administrației, pentru a lua măsuri care să asigure respectarea legii.

„În legătură cu tensiunile care apar la punctul de trecere a frontierei din Koroszczyn între șoferi și persoane care blochează trecerea camioanelor în legătură cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, fac apel la acțiuni imediate și decisive pentru a asigura respectarea legii. Protestul public este o modalitate firească de exprimare a dezacordului civic, dar nu trebuie să conducă la acțiuni ilegale care pun în pericol alte persoane, le privează de dreptul la muncă și le subminează sentimentul de demnitate și securitate” scrie Jan Buczek, președintele ZMPD, într-o scrisoare trimisă către ministrul de afaceri interne. De asemenea, el a subliniat că, atâta timp cât frontierele nu sunt închise, transportatorii vor efectua transporturi.

Timp de mai multe zile a fost practic imposibil să treci frontiera de stat dintre Polonia și Belarus. Șoferii care efectuează transporturi legale sunt atacați, supuși la presiuni și blocați. Protestul care are loc acolo s-a transformat într-un eveniment mediatic. Tensiunea crește de la o oră la alta. ZMPD este „inundat” de plângeri din partea transportatorilor care sunt îngroziți de situație și sunt din ce în ce mai înclinați să ia măsuri radicale pentru a-și apăra drepturile. Există o escaladare a emoțiilor care ar putea duce la consecințe grave, deoarece această situație extrem de periculoasă nu mai poate fi tolerată. 

Transportatorii rutieri, ca și nenumărați polonezi, au reacționat condamnând fără echivoc agresiunea rusă în Ucraina. Am lansat un ajutor umanitar, care nu ar fi fost posibil fără camioanele și autocarele noastre. Transportatorii respectă, de asemenea, toate restricțiile care rezultă din sancțiunile împotriva Rusiei. 

Eurodeputatul Bogusław Liberadzki și-a prezentat opinia cu privire la situația actuală a transportatorilor rutieri internaționali și a subliniat că “o guvernare responsabilă înseamnă să acționăm în conformitate cu deciziile luate de structurile internaționale din care facem parte, adică în concordanță cu poziția Uniunii Europene pe probleme economice și cu poziția NATO pe probleme militare”.