Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Acordul comercial dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) s-ar putea prăbuși, în condiţiile în care Marea Britanie se pregătește să suspende părți ale Protocolului Irlanda de Nord. În acest context, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a sugerat că UE ar putea rezilia Acordul de comerț și cooperare ca răspuns: „Unul este condiționat de celălalt, astfel încât, dacă unul este pus deoparte, există pericolul ca și Acordul să fie reziliat de către UE”.

Irlanda de Nord este acoperită de un acord special de Brexit, cunoscut sub numele de Protocol, care menține Irlanda de Nord pe piața unică a mărfurilor a UE și permite comerțul liber cu Irlanda şi, implicit, cu UE. În acelaşi timp Acordul creează o frontieră comercială între Marea Britanie și Irlanda de Nord, ceea ce provoacă dificultăți pentru unele afaceri.

Potrivit articolului 16 al Protocolului Irlanda de Nord, anumite părți ale acordului pot fi suspendate, în cazul în care generează probleme grave, iar din punctul de vedere al Marii Britanii se pare că pragul a fost atins. UE a propus modificări operaționale ale protocolului, dar Regatul Unit cere schimbări mai ample.

Simon Coveney este de părere că dacă Marea Britanie ar suspenda părți ale acordului cu Irlanda de Nord, ar „forța în mod deliberat o rupere a relațiilor și a negocierilor dintre cele două părți”. El a legat acest lucru de acordul mai larg Regatul Unit-UE, Acordul de comerț și cooperare (TCA).

UE se teme că Regatul Unit intenționează să folosească articolul 16 într-un mod extins – pentru a distruge Protocolul, pentru a îndepărta granița Irlandei la mare și pentru a deschide o alternativă către piața unică. Prin urmare, dacă Regatul Unit va interveni asupra comerţului liber din Irlanda de Nord, UE poate anunța la rândul său că intenționează să rezilieze acordul comercial. De altfel, viceprim-ministrul belgian Vincent Van Peteghem a sugerat recent că aceasta este o posibilitate.

Liderul laburist, Sir Keir Starmer, a declarat că suspendarea unor părți din acordul Brexit al Irlandei de Nord nu va rezolva disputa dintre Regatul Unit și UE. Întrebat dacă ar fi pregătit să renegocieze acordul Brexit pentru a atenua orice impact asupra creșterii economice, Sir Keir a spus că nu va rupe acordul, dar că ar putea fi făcute „ajustări sensibile” pentru a-l îmbunătăți. „Cred că trebuie să facem Brexitul să funcționeze… pentru a face asta, trebuie să facem față unor lacune și slăbiciuni ale aranjamentelor actuale”.

Liderul laburist a spus că va face tot ce îi stă în putință pentru a facilita comerțul firmelor britanice în întreaga lume, dar în special cu UE. „Nu vorbesc însă despre readerarea la UE sau despre ruperea acordului actual și reluarea negocierilor – nimeni nu îşi doreşte asta”.