Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Punctele de trecere a frontierei catre Ungaria si Bulgaria au fost blocate, la sfarsitul lui februarie, de camioanele care asteptau sa fie controlate de politistii de frontiera. Desi initial cozile care se intindeau pe zeci de kilometri au fost motivate de imbunatatirea conditiilor meteorologice, care au generat un flux mai mare de vehicule, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) ne-a confirmat ca au fost dispuse controale la Giurgiu si Bors, in vederea combaterii evaziunii fiscale.

Desi intentia este onorabila si salutata, ca principiu, si de asociatiile patronale, modul de organizare a fost defectuos, iar blocajele pe sensurile de intrare si iesire din tara au cauzat mai mult pierderi pentru firmele de transport decat sa combata evaziunea, in conditiile in care procentul de nereguli constatate a fost de sub 1%.
Dupa ce zapada a paralizat transporturile inca din debutul noului an, camioanele s-au blocat, la sfarsitul lui februarie, in punctele de trecere a frontierei catre Ungaria si Bulgaria. Ipoteza potrivit careia camioanele au format cozi de kilometri intregi, asteptand chiar si 48 de ore sa fie controlate la intrarea si iesirea din tara din cauza deciziei primului-ministru, Mihai Razvan Ungureanu, de a intari controalele in vederea combaterii evaziunii fiscale, a fost confirmata ulterior de reprezentantii Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.
Initial insa, purtatorul de cuvant al IJPF Giurgiu, Mihaela Simion, ne-a declarat ca motivele blocajului sunt cat se poate de "obiective", respectiv imbunatatirea conditiilor meteorologice, care a facut ca in punctul de frontiera Giurgiu-Ruse sa se prezinte mult mai multe camioane decat de obicei. La acest lucru ar fi contribuit si faptul ca punctele de trecere a frontierei Bechet si Calafat fusesera inchise din cauza sloiurilor de gheata de pe Dunare, care oprisera activitatea bacurilor.
In realitate, decizia de combatere a evaziunii fiscale a determinat controale mai amanuntite decat de obicei, iar din ordinul ministrului administratiei si internelor, Gabriel Berca, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor sef de politie Ioan Buda, a dispus Serviciului Control din cadrul IGPF efectuarea, in regim de urgenta, a unor controale la nivelul Sectoarelor Politiei de Frontiera Giurgiu si Bors. Potrivit reprezentantilor IGPF, s-a verificat modalitatea de gestionare a actiunilor de verificare a transporturilor de marfuri, declansate pentru combaterea contrabandei si a evaziunii fiscale. De asemenea, s-a dorit analizarea modului in care conducerea celor doua sectoare ale politiei de frontiera a coordonat resursele umane si logistice, in vederea evitarii aglomerarilor, precum si modalitatea de indeplinire a atributiilor specifice de catre