Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Raliul Dakar, cel mai dur maraton din lume, a fost întotdeauna un laborator deosebit de solicitant pentru constructorii care doresc să inoveze. Ca o progresie naturală și pentru a îndeplini tendințele actuale, raliul anual acționează ca un banc de testare excepțional pentru vehiculele hibride și electrice. În viitor, este probabil ca acestea să fie în centrul competiției la nivel înalt odată ce categorii distincte speciale au apărut în disciplină.

În urmă cu trei ani, pionierii echipei Acciona au completat Dakar cu un vehicul 100% electric. Deși au terminat pe ultimul loc în clasamentul general (60), echipajul argentinian al Ariel Jatón și Tito Rolón au reușit să ajungă la Buenos Aires după 9.000 km de drumuri și piste, părând să inspire pe drum alți pretendenți pentru o aventură electrică. Deși nu au reunit încă toate ingredientele tehnice pentru a lua o înclinație completă la competiția în cursă, două proiecte în desfășurare au fost prezentate la Dakar 2020 în Arabia Saudită. Echipa Spark Racing Technologies s-a aflat la Jeddah pentru a-și prezenta prima versiune a unui E-SUV numit Extreme-E Odyssey 21, care probabil va disputa competiții de raliuri pe termen mediu. În mod similar, o bicicletă electrică pregătită de atelierele specialiștilor în electricitate Tacita își propune să intre în Dakar 2021. Ambele proiecte au fost invitate să desfășoare demonstrații, la începutul raliului din ianuarie la marele premiu Qiddiya pentru finalul competiției pe 17 ianuarie.

Între timp, Gert Huzink’s se afla la volanul unui camion de curse Renault hibrid (numărul 507) pregătit de echipa sa Riwald, o firmă olandeză specializată în reciclarea deșeurilor și a materialelor. Echipa are ambiții de a pune unul dintre camioanele sale pe podiumul categoriei în următorii trei ani!

Gianenrico Griffinipreședintele juriului International Truck of the Year, a realizat un interviu cu învingătorul de la Dakar 2021, Dmitry Sotnikov, în care, în afară de argumentele care au dus la ocuparea, de către piloții Kamaz, a întregului podium, au rememorat principalele provocări ale competiției și au trecut în revistă competitorii cei mai de temut, cu atuurile și punctele lor mai slabe.

Un „hat-trick” Kamaz și un alt camion rusesc aflat pe poziția a șaptea în clasamentul final al raliului Dakar din acest an. Te așteptai la acest rezultat înainte de a începe cursa, având în vedere dificultățile competiției din Peninsula Arabică?

Da, anul acesta avem un rezultat grozav, dar nu te poți aștepta la așa ceva în fiecare an, nu se întâmplă des. Ultima oară când am ocupat tot podiumul a fost acum în 2015. Iar în restul anilor au existat și înfrângeri, și doar două camioane pe podium. Anul acesta toate cele trei camioane Kamaz au reușit să urce pe podium, în ciuda tuturor dificultăților traseului și a cursei în sine. După cum puteți vedea, decalajul de la prima la a treia poziție la final este de aproximativ 1h:20-1h:15. Nu este un decalaj foarte mare, de aceea fiecare concurent a avut șansa de a urca pe podium. Toți am avut probleme, toți am luptat. Doar cel care a pierdut mai puțin în cursă a urcat pe podium. Iar intervalul de timp arată traseul complicat din acest an.

Un itinerariu electronic transmis cu 10 minute înainte de începerea etapei, cu mai puține linii drepte de mare viteză și o limită de viteză de 90 km/h pe secțiuni de traseu periculoase. Cum au influențat acești factori stilul tău de concurs?

Dakar s-a schimbat după ce s-a mutat în Arabia Saudită. Conform experienței de anul trecut, ne-am dat seama ce peisaje ne așteptau, dar anul acesta organizatorii au aplicat o nouă regulă, itinerariul electronic descărcat sau predat cu 10 minute înainte de start, cu 20 de minute mai târziu de data aceasta, ceea ce a făcut ca navigarea să fie unul dintre punctele cheie în această cursă. A fost dificil pentru toată lumea, mai ales în prima jumătate a cursei, deoarece nu am mai folosit aceste dispozitive înainte. A fost prima noastră experiență. Astfel, cel care a reușit primul să descopere ruta părea să aibă un avantaj la început. Da, nu au existat secțiuni drepte, dar mi se pare bine, lupta a devenit astfel mai intensă. În Arabia Saudită secțiunile trec mai puțin printre zonele populate, prin urmare sunt mai puține limite de viteză decât în ​​America de Sud. Este mai bine pentru partea de curse. Ruta a fost mai intensă, pe mine personal m-a ajutat să fiu mai concentrat, mai atent. Am condus cu atenție și această tactică a adus un rezultat bun.

Poți descrie, în detaliu, povestea ta de la Dakar din acest an? Care au fost punctele de cotitură ale raliului din acest an?

Prima jumătate a cursei. Am reușit să câștigăm 4 curse speciale, am avut o rezervă de timp și asta ne-a permis să mergem mai calm și mai precis. Deși cursa a devenit mai complicată și au existat momente în care am fost nervoși, deoarece nu totul a mers bine: au fost probleme cu navigația, roți perforate, încercări periculoase de traversare a albiilor râului, unde te puteai opri din cauza unei defecțiuni pentru 30-40 de minute. Am încercat să lucrăm în ritmul nostru, nu încetinind prea mult, și am simțit că pur și simplu ar trebui să ne menținem ritmul.

Cine a fost cel mai periculos concurent anul acesta? Macik, Loprais, Vishneuski, Van Den Brink?

Avem rivali puternici. Anul acesta Martin Macik a devenit mult mai bun, și-a îmbunătățit camionul, a venit cu o transmisie automată. Avea o dorință mare, mai ales în a doua jumătate a cursei, de a urca mai sus în clasament, avea un ritm bun. În prima jumătate a raliului nu i-a mers prea bine, dar cred că anul viitor se va lupta nu numai pentru podium, ci și pentru victorie. Loprais este unul dintre cei mai experimentați și periculoși rivali. Încearcă întotdeauna să conducă rapid, în ciuda problemelor cu camionul. E foarte bun. Avea viteză mare pe multe secțiuni. Lupta cu Loprais și Macik a fost un deliciu al celei de-a doua jumătăți a cursei. Loprais a fost puțin ghinionist în cele din urmă, dar a luptat cu disperare. Aliaksei Visheuski devine din ce în ce mai bun în fiecare an. Anul acesta a condus un nou camion cu „bot“ care arăta decent. Echipa lor a câștigat prologul: Siarhei Viazovich a fost primul, Visheuski a fost al doilea. Au încercat să se mențină împreună, dar problemele tehnice l-au aruncat pe Aliaksei puțin înapoi, după care în restul cursei a arătat un rezultat stabil. Presupun că anul viitor va fi constant în grupul conducător. Ghinionul îl urmărește pe Van den Brink, mi se pare că autocamionul nu-i permite să circule în ritmul dorit de el. Acesta este un șofer cu experiență și sperăm că în 2021 își va îmbunătăți camionul și va fi în grupul de lideri. Aș dori, de asemenea, să menționez un cilian, de trei ori câștigător la categoria quad, Casale. Nu a arătat rău prima dată la volanul camionului și a fost foarte rapid pe unele curbe dublu-S. Poate că nu are suficientă experiență, dar pare un pilot foarte inteligent, analitic. El privește întotdeauna cu atenție cine, cum și pe ce conduce. Consider că în câțiva ani va fi unul dintre lideri. Și așteptăm întoarcerea lui Gerard de Rooy în 2021. Nu știu cu ce camion, dar pe camioane noi lupta va fi și mai intensă.

Ai spus, așa cum a făcut Vladimir Chagin, că succesul din acest an se datorează întregii echipe Kamaz. Care e rolul camionului în acest rezultat? Kamazul tău 4309 cu motor Dongfeng-Cummins de 13 l și cutie de viteze automată a fost la fel de fiabil și performant pe cât vă așteptați?

Rolul camionului este mare, aș spune că rezultatul depinde 50% de vehicul și 50% de oamenii din cabină, de cât de pregătiți sunt și de cum pot pune la lucru această putere. Camionul este rodul muncii întregii echipe, nu numai anul acesta, ci și în ultimii ani, este o experiență de mai mulți ani. Nivelul echipei crește în fiecare an și consider că autocamioanele noastre sunt unele dintre cele mai bune din punct de vedere al specificațiilor tehnice. Inclusiv motorul mă mulțumește, puterea sa permite să depășesc dune, albii de râu nisipoase. Ne dezvoltăm în mod constant nu numai în domeniul motorului, ci și în șasiu, echipajele se antrenează constant, își ridică nivelul. Victoria este rezultatul întregii echipe, a pregătirii corecte a camioanelor și a oamenilor.

Cum îți descrii stilul de conducere? Ești agresiv, grozav, tactic?

Probabil că fiecare înțelege diferit aceste stiluri. Eu consider că stilul ar trebui să includă toate aceste caracteristici – agresivitate, stăpânire de sine, tactică. Uneori îmi place mai mult să fiu agresiv. În prima jumătate a cursei din Dakar a fost așa, dar în a doua a fost mai tactică și mai controlată. Am realizat întreaga situație și am încercat să acționăm în funcție de moment, reducând riscurile. Mulți sportivi schimbă stilul în timpul cursei. Rally-raid-urile diferă de alte curse, pe care trebuie să le înțelegi, să realizezi ce faci pe traseu în fiecare zi.

Unde te simți cel mai bine ca pilot? Pe întinderi stâncoase, nisip moale de deșert, dune, trasee înguste și vânt?

Consider că pentru a fi în grupul fruntaș la Dakar și pentru a dori să câștigi ar trebui să te simți bine pe toate aceste terenuri, începând cu pietre și terminând cu dune. Dacă nu iubești toate aceste suprafețe nu vei fi suficient de puternic ca să lupți pentru prima poziție. Uneori îmi plac pistele curbate ale raliului clasic. Camioanele îți permit să le conduci într-un mod eficient, dar sunt periculoase în felul în care poți exagera cu ele pe pistă. Încerc să mă antrenez pe toate tipurile de teren, pe toate direcțiile în mod egal.

Poți contura pașii semnificativi din cariera ta de pilot de camioane de raliu? Unde – presupun în Chelny – și când ai început să conduci un camion de raliu?

Cariera mea de curse a început la vârsta de 8 ani, când eu și tatăl meu am venit la clubul de karting. La 9 ani m-am dus deja la competiții și până la 15 ani am evoluat în karting. De la 15 la 18 ani am concurat în curse pe circuit la categoria de juniori OKA. Apoi a apărut o astfel de clasă și am reprezentat ZMA (fabrica de mașini ușoare), care era atunci în orașul nostru. Apoi a existat o mică pauză, legată de terminarea Universității, după care m-am alăturat echipei. Am lucrat împreună cu Valentin Nikolaev timp de 3 sezoane. Într-unul dintre sezoane aș fi putut deveni premiant al Cupei Rusiei. Apoi, mai târziu, în 2011, am început să încerc să urc la volanul camionului. În 2012 am condus deja întreg sezonul și până acum performez în rolul de pilot.