Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a demarat, împreună cu Inspecţia Muncii, o campanie de informare a românilor care lucrează în străinătate cu privire la modul de recrutare, condiţiile de muncă şi drepturile acestora, a anunţat, luni, ministrul de resort, Raluca Turcan.

„Am avut astăzi o primă discuţie cu ataşaţii pe probleme de muncă din ţările europene, reprezentanţii Ministerului în cadrul misiunilor diplomatice din străinătate, pentru a ne asigura că sezonierii din România care doresc să muncească în alte state o vor putea face în condiţii de siguranţă şi vor avea toate informaţiile de care au nevoie. Tocmai pentru a evita disfuncţionalităţile din anii trecuţi, la reluarea activităţilor sezoniere în ţările europene, am demarat deja împreună cu Inspecţia Muncii o campanie de informare cu privire la modul de recrutare, la condiţiile de lucru şi la drepturile pe care le au românii care lucrează în străinătate“, a transmis Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a mai precizat că românii care se deplasează la muncă în străinătate vor avea acces la informaţii specifice şi în gări, aeroporturi şi puncte de trecere a frontierei.

„Vom încheia protocoale cu Ministerul Afacerilor Interne şi cu Ministerul Transporturilor pentru a asigura accesul la informaţii nu doar online, ci şi în zonele de tranzit – gări, aeroporturi, puncte de trecere a frontierei. I-am îndemnat pe ataşaţii de muncă să transmită constant informări cu privire la modul în care sunt respectate drepturile lucrătorilor români din ţările în care activează, dar şi la eventualele schimbări de legislaţie a muncii, pentru a-i putea informa în timp util pe cei care lucrează în ţările respective“, a punctat ministrul.

Dupa ce a vizitat fabrica Star Assembly, parte a concernului Daimler A.G., alaturi de premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan a declarat vineri, 16.05, ca guvernul pregateste unele masuri care sa ajute companiile sa se redreseze. Una dintre acestea se refera la sprijinirea cu o parte din salariul angajatilor, dupa reintoarcerea la munca, astfel incat angajatorul sa poata sa-si sustina, pentru o perioada, procesul de redresare economica. 

„Vizita de astazi a demonstrat ca masura somajului tehnic a ajutat si compania Star Assembly, asa cum a ajutat si multe firme romanesti sau cu investitie straina si, in acelasi timp, ca exista o asteptare pentru una din masurile pe care Guvernul Orban le pregateste: sprijinirea unei parti din salariul angajatilor astfel incat, dupa reintoarcerea la munca, sa poata sa sustina pentru o perioada de timp angajatorii in procesul de redresare economica", a afirmat Turcan la Sebes.
 
Aceasta a mai aratat ca economia romaneasca trebuie sa inceapa sa revina la o stare de normalitate. „Eu imi doresc ca si Star Assembly sa pastreze ritmul de crestere pe care l-a avut in anii precedenti, asa cum ne dorim cu totii ca firmele romanesti, economia romaneasca sa inceapa sa revina la o stare de normalitate, in conditiile in care Guvernul pregateste si masuri de sprijin pentru angajati, dar si masuri de sprijin pentru angajatori – companii private mici sau mari."