Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

După scăderea economică a pandemiei coronaravirusului la începutul anului, există semne de redresare în Germania. Bundesbank se așteaptă ca produsul intern brut (PIB) să crească semnificativ în al doilea trimestru. În primul trimestru al anului 2021, conform cifrelor preliminare, PIB-ul a scăzut cu 1,7% comparativ cu trimestrul anterior. În zona euro în ansamblu, producția economică s-a micșorat cu 0,6% comparativ cu trimestrul anterior.

Starea de spirit a companiilor din zona euro s-a îmbunătățit în luna mai. Indicele de achiziții al institutului de cercetare a pieței IHS Markit a crescut față de luna precedentă cu 3,1 puncte până la 56,9 puncte, așa cum a anunțat la Londra Markit după o estimare inițială. Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2018. Cu peste 50 de puncte, barometrul economic semnalează în mod clar creșterea economică. Mai presus de toate, experții indică probleme cu lanțurile de aprovizionare.

Industria germană beneficiază de ceva timp de o cerere puternică în urma redresării economice mondiale. De exemplu, exporturile din industria electrică germană au crescut cu 12,2% până la 19,7 miliarde de euro în martie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Pierderile din martie 2020, dintre care unele au fost deja cauzate de criza coronavirusului, au fost mai mult decât compensate, a raportat asociația profesională ZVEI. Pentru întregul trimestru, în care vânzările și producția au fost din nou peste valorile anului precedent, a existat o creștere a exportului de 3,4%.

Germania și alte țări încearcă să amortizeze șocurile pandemiei datorită ajutoarelor de miliarde de euro introduse de guvern în economia germană. Potrivit evaluărilor Bundesbank, deficitul public german ar putea „merge spre un maxim de 6% din PIB” după un rezultat bun de 4% în 2020. „Atât timp cât restricțiile legate de pandemie persistă, ajutorul fiscal vizat va rămâne important”.