Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Societățile de asigurare au subscris, în primele 6 luni din acest an, prime brute în valoare de 5,6 miliarde de lei, în creștere cu 3,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Această evoluţie se datorează exclusiv dinamicii pozitive înregistrată în primele 3 luni din 2020, când volumul asigurărilor a ajuns la cea mai mare valoare trimestrială din ultimii ani (2,95 miliarde de lei). În trimestrul al doilea, piața a fost afectată de pandemie, astfel că valoarea primelor brute subscrise s-a situat la 2,67 miliarde de lei, în scădere cu 1,9% față de trimestrul al doilea din 2019 şi respectiv cu 9,5% față de trimestrul precedent.

Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise. Valoarea acestora a crescut cu 5,4% în primul semestru din 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat o scădere de 4,2%.

Piața asigurărilor din România rămâne caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În semestrul I 2020, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 27 de societăți autorizate.

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) s-au ridicat, în intervalul ianuarie-iunie 2020 la 4,5 miliarde de lei, în creștere cu 5,4% față prima jumătate a anului anterior, iar PBS aferente asigurărilor de viață (AV) au însumat 1,1 miliarde de lei (+4,2%).

Rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, a fost, în primele șase luni ale acestui an, de 99,2%, în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 109,37%.