Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Obiectivul final al BCE este de a reduce inflația la un nivel apropiat de 2%, în condițiile în care agregatul a atins un vârf de peste 8% în luna mai în zona euro și ar putea crește în continuare în iunie, potrivit cifrelor prezentate vineri.

Ratele dobânzilor în creștere

Banca se pregătește să majoreze ratele dobânzilor în iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani, în fața inflației în creștere, odată ce va pune capăt achizițiilor de titluri de creanță de pe piață.

Această perspectivă a ridicat riscul unei crize a datoriilor în zona euro, cu diferențe tot mai mari de dobândă între statele din nordul și sudul Europei pentru a se împrumuta și a-și finanța deficitele.

BCE nu dorește să fie singurul actor care să acționeze în furtună, motiv pentru care guvernele, care sunt responsabile de politica fiscală, „trebuie să joace rolul lor în reducerea riscurilor”. Și asta prin acordarea unui sprijin specific și temporar” pentru economie, ținând cont în același timp de „sustenabilitatea” finanțelor lor publice, a conchis doamna Lagarde.