Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

32 de companii și organizații feroviare europene au semnat o declarație de sprijin pentru reconstrucția căilor ferate din Ucraina. Declarația a fost realizată pe 9 iulie, în cadrul Summit-ului Rail CEO 2022 de la Viena, găzduit de Căile Ferate Federale Austriece ÖBB. Președintele CER și CEO al ÖBB, Andreas Matthä, care a găzduit summitul, a inclus declarația într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, Parlamentului European și liderilor Consiliului UE.

Directorii executivi din domeniul feroviar subliniază rolul infrastructurii feroviare ucrainene ca fiind esențial atunci când este vorba de necesitatea unor coridoare pentru persoanele strămutate și pentru furnizarea de ajutoare. Semnatarii intenționează să contribuie la reconstrucție cu materiale de care este nevoie urgentă, precum și cu cunoștințe. Companiile feroviare europene au făcut, de asemenea, un apel la UE pentru a crea un fond „Reconstrucția Ucrainei”. Capitalul pus la dispoziție cu ajutorul acestui fond va fi implementat în mod special pentru căile ferate și infrastructura feroviară din Ucraina.

„Sper că propunerile noastre vor găsi acum sprijin la cel mai înalt nivel al UE. Colegii noștri de la Căile Ferate ucrainene lucrează în fiecare zi în condiții inimaginabile și își riscă viețile, ei contează pe sprijinul și solidaritatea noastră deplină”, a declarat Matthä.

Alberto Mazzola, directorul executiv al CER, împărtășește speranțele lui Matthä. „Prin declarația noastră privind Ucraina și prin apelul nostru la aprobarea liderilor UE, dorim să sprijinim cele mai bune condiții pentru a păstra și reconstrui infrastructura țării, astfel încât Ucraina și poporul său să poată continua să se bazeze pe servicii feroviare rezistente pentru viitorul lor”.

Luna trecută, Comisia a adoptat, de asemenea, hărțile TEN-T revizuite. De exemplu, Rusia și Belarus au fost eliminate de pe aceste hărți. Comisia subliniază că „cooperarea cu aceste țări nu este nici adecvată, nici în interesul Uniunii”. În plus, săptămâna trecută, Comisia Europeană a decis să revizuiască regulamentul TEN-T din cauza impactului războiului din Ucraina.