Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

JLL a prezentat Primariei din Brasov trei scenarii pentru fosta platforma Rulmentul, toate bazate pe nevoile actuale si viitoare de dezvoltare a zonei, corelate cu o analiza a pietei imobiliare si de afaceri din zona, dar si cu 14 studii de caz ale unor modele de succes de regenerare urbana din lume.
Cele trei scenarii sunt diferentiate in principal de raportul dintre cladirile existente si cele nou-construite si de spatiul verde creat, intre 13-17,5 ha, insa toate au in vedere functiuni social – culturale cum ar fi scoala, gradinita, muzeu tehnic, centru medical. Printre functiunile propuse in cadrul scenariilor sunt si utilizari de tip rezidential, birouri (inclusiv un sediu de servicii publice, care poate gazdui, de exemplu, birouri ale primariei), un spatiu comercial de tip hipermarket, un centru sportiv, magazine mici la parterul blocurilor (si spatii comerciale care sa favorizeze micii intreprinzatori in domeniul serviciilor sau micile ateliere), un hotel, o cladire cu utilizare multifunctionala, un parc de distractii sau tematic spatii de expozitie si un motodrom/teren de sport/zona in aer liber pentru festivaluri.

In scenariul 1 s-a incercat maximizarea spatiului utilizat prin demolarea a cat mai putine din cladirile existente. Astfel, 61% din cladirile existente sunt mentinute si sunt create 13,3 ha de parcuri si spatii verzi.
Scenariul al doilea propune mentinerea a 36% dintre cladiri si o suprafata de 14,2 ha de parcuri si spatii verzi. In acest scenariu scopul a fost de a imbina maximizarea din punct de vedere comercial cu utilizarea non-comerciala/ comunitara, intr-un cadru care aduce omagiu patrimoniului industrial. Scenariul 2 include un melanj de functiuni comerciale, facilitati de petrecere a timpului liber, rezidential, precum si servicii publice cum ar fi muzeu tehnic, scoala si gradinita, dar si camin pentru varstnici.
Cel de-al treilea scenariu prevede pastrarea a doar 8% dintre cladiri, cele care contribuie cel mai mult la identitatea locului, insa spatiul verde creste la 17,5 ha de parcuri, astfel ca zona sa fie mai mult un centru de agrement, cu terenuri de sport, parc de distractii, un studio de film si centru expozitional. Cel de-al treilea scenariu prevede de asemenea o scoala si gradinita si un muzeu, insa nu cuprinde zone rezidentiale sau cladiri de birouri (cu exceptia celor necesare administrarii zonei).