Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Polonia și Ucraina lucrează la modalități de a transporta produse petroliere în Ucraina și de a atenua astfel penuria de combustibil cauzată de invazia rusă. Acest lucru a fost raportat de Reuters, citând oficiali guvernamentali de rang înalt din ambele țări după întâlnirea de săptămâna trecută.

„Polonia poate acționa ca principal transportator de combustibil către Ucraina, asigurând aprovizionarea a peste 200.000 de tone de produse pe lună”, a declarat prim-vicepremierul, ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svirydenko. Ucraina a importat doar 60.000 de tone de petrol și benzină în aprilie, a adăugat ea. Ucraina se confruntă cu o penurie majoră de combustibil lichid de la atacurile rusești asupra infrastructurii sale de transport și depozitare, în special după atacul asupra instalațiilor principalului său producător de combustibil, rafinăria Kremenchuk.

Blocajele în transporturi și pierderea de aprovizionare din Rusia și Belarus au agravat situația. Ucraina a consumat în 2021 2,4 milioane de tone de benzină și 8 milioane de tone de motorină. Înainte de război, importa 80% din produsele sale petroliere, 62% din benzină și 44% din motorină provenind din Rusia și Belarus.

„Ne așteptăm să putem importa produse petroliere din Statele Unite, din regiunea portuară ARA (Amsterdam – Rotterdam – Anvers) și produse din rafinăriile germane, scandinave și baltice”, a declarat S Svirydenko. „Combustibilul va fi livrat prin mijloace de transport combinate prin Polonia.Polonia importă aproape tot petrolul său și multe dintre produsele petrochimice finite de care are nevoie, astfel încât este bine poziționată pentru a acționa ca intermediar”, a declarat vicepremierul și ministrul activelor de stat Jacek Sasin.

Potrivit Reuters, oficialii polonezi au declarat că trebuie rezolvate unele probleme logistice, în special în ceea ce privește transportul feroviar, deoarece cele 2 țări folosesc ecartamente diferite. Cu toate acestea, Varșovia este pregătită să lucreze la creșterea livrărilor. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski s-a angajat să ia măsuri până la jumătatea lunii mai pentru a pune capăt penuriei de combustibil, care a dus la închiderea a aproximativ jumătate din cele 7.000 de benzinării din țară și a creat cozi lungi pentru acestea.

Posibilitățile de utilizare a porturilor maritime, a aeroporturilor și a terminalelor intermodale poloneze pentru a deservi exportul de produse ucrainene a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul ”Întâlnirii de afaceri Polonia-Ucraina”, care a avut loc pe 26-27 mai la Gdansk.