Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Serviciile de transport sunt activitati taxabile in majoritatea statelor UE si special pentru transportul de persoane exista reguli diferite de taxare, in functie de legislatia interna a fiecarei tari membre. Astfel, sunt state unde se impune inregistrarea in scop de TVA pentru operatorii care tranziteaza teritoriul lor, taxarea facandu-se proportional cu distantele parcurse. Austria, Germania si Spania sunt principalele tari tranzitate de companiile romanesti dintre cele care impun inregistrarea in scop de TVA, iar in 2010 acest lucru a inceput sa fie controlat si sanctionat.
 

Spre deosebire de transportul de marfa, unde recuperarea TVA se face prin metoda clasica, in conformitate cu Directiva europeana 112/2006, la cel de calatori problematica difera de la tara la tara. Astfel, unele state membre UE considera ca transportul de persoane reprezinta prestare de servicii pe teritoriul altui stat si prin urmare implica inregistrarea in scopuri de TVA, pentru ca locul de taxare a transportului este cel in care se desfasoara activitatea de transport, proportional cu distantele parcurse.

Multi dintre operatori nu au auzit de inregistrarea in scop de TVA, deoarece inainte de criza state precum Austria sau Germania nici nu isi puneau problema taxarii operatorilor de transport, pentru ca nu considerau ca este o suma suficient de mare ca sa merite efortul, a explicat Silvana Dobos, business development manager TaxBack Romania, in cadrul conferintei Tranzit de la Targu Mures. Aceasta obligativitate a existat insa intotdeauna. Controalele au inceput sa apara din 2010, fiind efectuate, de regula, pe autostrada sau la vama. Iar functionarii solicita plata unor garan-tii pentru TVA. „Confuzia apare deoarece multe firme de transport considera garantiile drept amenzi. De fapt, ele sunt o somatie pentru operatori de a se inregistra in scop de TVA si de a corespunde obligatiilor legislative din tara respectiva. Al doilea aspect este incurajarea consumului pe teritoriul tarii respective. Pentru ca, de indata ce o firma se inregistreaza in scop de TVA, avand posibilitatea deducerii cheltuielilor pe teritoriul tarii respective, va fi motivata sa aiba mai multe cheltuieli, pentru a-si creste plafonul de deduceri si a-si putea recupera mai mult TVA la depunerea decla-ratiilor, inclusiv alimentarea cu carburant“, a aratat Silvana Dobos.
Inregistrarea in scop de TVA este obligatorie in Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Elvetia, Grecia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Danemarca si Germania. In plus, in cazul ultimelor doua regula se aplica diferentiat, in functie de punctul final al transportului si de granitele traversate. (Pentru Germania, daca intrarea se face prin Elvetia sau nu.)

Cum se calculeaza TVA aferenta fiecarei tari
Regula generala aplicata se refera la incasarile facute din vanzarea biletelor, suma totala incasata pe un anumit itinerar (inclusiv taxe) fiind considerata cifra de afaceri la care se aplica taxarea. Distanta parcursa …