Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CTP, cel mai mare dezvoltator și proprietar de spații logistice din Europa Centrală și de Est, anunță o creștere anuală a portofoliului său de peste 15% și un venit anual rezultat din închirierea spațiilor de 344 milioane de euro la finalul lui 2020.

Cu un portofoliu de 6,3 milioane m2 și alți 740.000 m2 în construcție, CTP își întărește poziția de lider în dezvoltarea și deținerea de proprietăți logistice în Cehia, România și Serbia, și anunță, în același timp, expansiunea în Austria, Polonia și Bulgaria.

Anul trecut a fost unul din cei mai buni pentru CTP din perspectivă de business. În ciuda contextului pandemic, am reușit să creștem în mod semnificativ. CTP are, în prezent, 22 de ani de creștere organică neîntreruptă și profitabilă, iar portofoliul nostru va depăși 7 milioane m2 până la finalul lui 2021, urmând ca, în 2023, să ajungă la 10 milioane m2” – Remos Vos, CEO CTP.

Rezultatele s-au bazat pe creșterea continuă a sectorului e-commerce, care s-a dezvoltat într-un ritm rapid ca urmare a schimbărilor produse de pandemie. Pentru a răspunde nevoilor pieței, CTP se bazează pe un potențial de a dezvolta și a închiria 5,4 milioane m² în principalele țări din CEE. Peste 65% din proprietățile disponibile se află în parcurile deja existente ce oferă oportunități de dezvoltare profitabile și cu risc scăzut pentru CTP în anii ce vor urma.Peste 82% din proprietăți se află în capitalele orașelor din regiunea CEE sau în orașele mari, în acord cu strategia pe termen de dezvoltare a companiei.

La finalul lui 2020, peste 740.000 m2 se aflau în faza de construcție, urmând să fie finalizați în 2021. Dintre aceștia, 63% erau deja închiriați clienților existenți, dar și celor noi din portofoliul CTP. Compania va aloca 235 milioane de euro pentru finalizarea construcțiilor planificate în 2021. La sfârșitul anului 2020, bugetul CTP pentru finanțarea acestor construcții se afla peste pragul necesar finalizării acestora.

Peste 80% din noile tranzacții pe care le încheiem provin din baza noastră de clienți. În acest moment, ne bucurăm de o perioadă medie de 6 ani pentru fiecare contract încheiat. Ne extindem în mod continuu suprafața totală închiriabilă, în mare parte, pentru a răspunde nevoilor de extindere ale clienților noștri, fie în cadrul aceluiași parc, fie într-o altă regiune Richard Wilkinson, CFO CTP.

În 2020, CTP și-a crescut cota de piață în cadrul celor cinci piețe principale din regiunea CEE – Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Serbia, consolidându-și poziția de lider din punct de vedere al suprafeței închiriabile.

Obligațiuni verzi de peste 1 miliard de euro

Pentru a-și continua planurile de expansiune, CTP va folosi, pe lângă profitul reținut din activitatea sa, și finanțarea obținută prin intermediul emisiunilor de obligațiuni verzi. Primele două obligațiuni au fost emise în lunile octombrie și noiembrie ale anului trecut, cumulând, în total, peste 1 miliard de euro. Aceasta a fost cea mai mare obligațiune emisă de o companie dezvoltatoare de parcuri logistice din istorie și a atras interes semnificativ în rândul investitorilor, tranzacțiile fiind în desfășurare și în prezent.

Compania a emis obligațiunile verzi ca urmare a angajamentului său din 2019 de a-și certifica întreg portofoliul de spații logistice și industriale la cele mai înalte standarde BREEAM, cel mai recunoscut sistem de validare care se concentrează pe sustenabilitatea și eficiența energetică a proprietăților comerciale. În ianuarie 2021, compania a obținut cu succes certificarea întregului portofoliu: 292 de clădiri finalizate în peste 100 de locații din șase țări au oținut calificativul In-Use “Very Good” sau “Excellent”. CTP este recunoscut pe scară largă ca lider în materie de sustenabilitate în sectorul logistic din Europa.