Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Renault a anunţat miercuri seară că va suspenda imediat „activităţile de la uzina Renault din Moscova“. Producătorul francez va evalua și opţiunile cu privire la participaţia cu un pachet majoritar de acțiuni la filiala sa rusă AvtoVAZ, pe măsură ce creşte presiunea asupra prezenţei sale semnificative în Rusia, potrivit Reuters.

Consiliul de administraţie al Grupului Renault s-a întrunit miercuri şi a decis că „activităţile fabricii Renault din Moscova sunt suspendate din această zi“, scrie AFP. Unitatea de producție din Rusia fabrică 4 modele de SUV-uri: Duster, Kaptur, Arkana şi Nissan Terrano. Rusia este a doua piață ca mărime după Europa, anul trecut fiind vândute circa 500.000 de unități prin subsidiara AvtoVAZ.

Cu toate acestea, grupul, căruia preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i s-a adresat alături de alte câteva companii franceze, în timpul unui discurs în parlamentul francez mai devreme în cursul zilei de miercuri, şi vizat miercuri seara de un apel la un boicot global lansat de şeful diplomaţiei ucrainene, nu a anunţat că părăseşte Rusia, dar a început să ia în considerare un astfel de scenariu.

„Grupul evaluează posibilele opţiuni privind participația sa în AvtoVAZ“, deţinută în proporţie de 69% de Renault de la sfârşitul anului 2016 şi lider pe piaţa rusă cu marca Lada, a adăugat el, spunând că doreşte să acţioneze „responsabil faţă de cei 45.000 de angajaţi ai săi din Rusia“.

Nu se cunoaşte ora la care s-a reunit miercuri consiliul de administraţie al grupului Renault, dar anunţul vine la scurt timp după apelul la boicotarea mărcii de către şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba în faţa „refuzului său de a părăsi Rusia“ în urma invadării Ucrainei de către forţele ruse. În intervenţia sa video în faţa parlamentului francez, preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, companiilor franceze stabilite în Rusia să nu mai susţină „maşina de război“ rusă.

În comunicatul său de presă, Renault a mai spus că deja implementează măsurile necesare pentru a respecta sancţiunile internaţionale. Indiferent ce va decide în legătura cu prezenţa pe termen lung în Rusia, grupul prevede deja că vor fi costuri. „În consecinţă, Grupul Renault este nevoit să îşi revizuiască perspectivele financiare pentru anul 2022“, anticipând o scădere a marjei operaţionale, „aproximativ 3%“, faţă de marja de peste 4%, prognozată anterior.