Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În anul dedicat căilor ferate, Europa decide să investească 33,7 miliarde de euro pentru următorii șase ani, stabilindu-şi ca obiectiv finalizarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) și transformarea ei pentru a fi mai ecologică și mai digitală. Toate acestea pentru a conecta legăturile de transport transfrontaliere critice și pentru a deplasa volume mai mari de trafic către căile ferate, încurajând transportul multimodal.

Comisia Europeană, în colaborare cu căile ferate și președinția Consiliului UE, lansează „Conectarea Express a Europei”. E vorba despre un tren special care, începând cu 1 septembrie, va traversa toată Europa, oprindu-se în cele mai importante capitale europene. Pe parcursul celor aproximativ 40 de etape, vor fi organizate evenimente și activități destinate promovării și încurajării utilizării căii ferate, atât de către cetățeni, cât și de către companiile care transportă mărfuri, ca mijloc transport durabil și cu impact redus asupra mediului.

Inițiativa, anunțată de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, cu ocazia conferinței oficiale de lansare a Anului feroviar (pe 29 martie), provine din necesitatea de a accelera utilizarea transportului intermodal, pentru realizarea obiectivelor de decarbonizare stabilite de UE. „Este esențial să se finalizeze rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și să fie mai ecologică și mai digitală. Datorită CEF, am putea avea un sistem de transport mai inteligent, durabil și rezistent la crize”, a spus Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.