Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecție a consumatorilor din 23 de state membre, din Norvegia și Islanda (rețeaua CPC) au anunțat rezultatele unei acțiuni de verificare („sweep”) a site-urilor web de vânzare cu amănuntul. Astfel, au fost verificate 399 de magazine online ale unor comercianți cu amănuntul care vând diferite produse de la textile la produse electronice.

Verificarea s-a axat pe practicile manipulatoare, numărătoarele inverse false, interfețele web, precum și informațiile ascunse, așa-numitele „interfețe înșelătoare” (dark patterns).

Potrivit anchetei efectuate, 148 de site-uri conțineau una dintre aceste trei interfețe înșelătoare. Totodată, 42 de site-uri web au utilizat numărătoarele inverse false cu termene-limită pentru achiziționarea de produse specifice, 54 au direcționat consumatorii către anumite opțiuni – de la abonamente la produse mai scumpe sau la opțiuni de livrare – fie prin designul lor grafic, fie prin alegerea limbii.

Mai mult, 70 de site-uri disimulau informații importante sau le făceau mai puțin vizibile pentru consumatori, precum cele cu referire la costurile de livrare, la compoziția produselor sau la disponibilitatea unei alegeri mai ieftine.

„Conform verificării noastre, aproape 40% din site-urile web de cumpărături online se bazează pe practici manipulatoare menite să exploateze vulnerabilitățile consumatorilor sau să îi înșele. Acest comportament este vădit reprobabil și contravine protecției consumatorilor. Astăzi, dispunem deja de instrumente obligatorii cu ajutorul cărora putem contribui la soluționarea acestor probleme și fac apel la autoritățile naționale îndemnându-le să recurgă la capacitățile lor de asigurare a respectării legii pentru a lua măsuri adecvate și pentru a combate aceste practici. În paralel, Comisia revizuiește întreaga legislație privind protecția consumatorilor pentru a se asigura că aceasta este adecvată pentru era digitală, inclusiv pentru a evalua dacă interfețele înșelătoare fac obiectul unor supravegheri adecvate.”,

a declarat Didier Reynders. Comisarul pentru justiție.

Autoritățile naționale vor lua măsuri suplimentare în conformitate cu procedurile lor naționale și vor transmite comercianților în cauză să își rectifice site-urile.

În plus, Comisia colectează feedback pentru a stabili dacă acestea asigură un nivel ridicat de protecție în mediul digital, precum Directiva privind practicile comerciale neloiale, Directiva privind drepturile consumatorilor și Directiva privind clauzele contractuale abuzive. De asemenea, o consultare publică este deschisă până la 20 februarie 2023.