Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În ciuda provocărilor, 2022 reprezintă un alt an de succes în istoria de peste 90 de ani a Raben Group. Achiziția Bexity din Austria și intrarea pe cea de-a cincisprezecea piață europeană, investițiile în flotă și infrastructură în multe țări, zeci de noi conexiuni internaționale, plus proiectele ambițioase de sustenabilitate sunt doar câteva dintre realizările Raben în anul trecut.

Structura sectoarelor deservite de Raben Group a fost practic neschimbată și a inclus: alimente (26%), auto (20%), tehnologie (19%), chimie (16%), comerț (11%) și nealimentare FMCG (8%). Gama de servicii oferite a fost, de asemenea, similară cu anul precedent: transportul rutier dominat (65%), urmat de logistica contractuală (11%), FTL & Intermodal (9%), Fresh Logistics (6%), maritim și aerian (3%), 4PL (3%) și altele. În ciuda numeroaselor provocări, operatorul logistic a înregistrat venituri de peste două miliarde de euro.

Principalul eveniment al anului trecut a fost extinderea Raben Group, prin finalizarea achiziției, în februarie 2022, a companiei austriece Bexity de la Mutares Holding. De atunci a fost deschis deja și un nou depozit în Inzersdorf, la sud de Viena, cu o capacitate de depozitare de 17.000 m2 și 900 m2 spații de birouri, peste 90 de rampe de încărcare, patru rampe de șină și o margine de cale ferată de 200 de metri. Ca rezultat, Raben poate să îndeplinească cerințele unei game largi de industrii, asigurând în același timp un transport durabil.

La mai puțin de 150 km spre est, în Győr, Ungaria, a fost deschis în martie 2022 un depozit având capacitate de 3.000 m2 (extensibil) și mai multe tipuri de rampe adaptate la o varietate de vehicule. O lună mai târziu, a început construcția depozitului cross-dock din Dunaharaszti, la periferia Budapestei, cu aproape 40 de rampe și o extindere a capacității cu aproximativ 75% față de spațiul existent.

În Olanda, anul trecut au fost puse în funcțiune două depozite în Etten-Leur (25.000 m2, capacitate de 38.574 locuri de paleți) și în Hazerswoude-Dorp (1.250 m2 suprafață de cross-dock) și a început construirea unui nou depozit, de 13.000 m2 – primul cu emisii zero din rețea, care va fi finalizat în martie 2023.

Reacționând la situația economică și la nevoile clienților, dar ținând cont și de achizițiile și investițiile acestora, Raben a integrat în sistem propriu rețelele de distribuție ale companiilor achiziționate și lansează suplimentar noi linii. Astfel, până la sfârșitul lui 2022, Grupul avea deja peste 600 de conexiuni internaționale în Europa, inclusiv aproape 180 de așa-numite linii de grupaj care rulează între Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. De menționat că doar în ultimele 12 luni, Raben a lansat peste 40 de rute noi în această regiune europeană extrem de importantă pentru Grup. Acest rezultat a fost posibil și prin deschiderea celor mai mici sucursale din fiecare țară pentru a direcționa schimbul internațional de volum.  

Ultimele douăsprezece luni în Germania au fost marcate de dezvoltarea în continuare a rețelei proprii de grupaj,  înființarea de noi linii internaționale în Europa, pentru a întări sistemul de conexiuni al Grupului și dezvoltarea infrastructurii. În martie, a început construcția unui nou depozit în Herborn Hesse, care a înlocuit locația anterioară din apropiere. Centrul logistic, care are o suprafață totală de 28.360 m2 (inclusiv 5.600 m2 de suprafață cross-dock) a fost pus în funcțiune în ianuarie 2023.

În Saxonia Inferioară, Raben și-a mutat depozitul de la Langenhagen la Sarstedt, unde a fost dezvoltată o instalație cu o suprafață totală de 35.800 m2 și cu o capacitate de 40.000 de locuri de paleți, ceea ce înseamnă o creștere de peste zece ori a capacității logistice. Centrul de logistică oferă o capacitate crescută de manipulare pentru consumatorii de produse auto și chimice, precum și un spațiu amplu de depozitare pentru clienții de logistică contractuală. Sunt deja în curs de desfășurare, noi investiții pentru a îmbunătăți fluxul internațional de mărfuri în cadrul rețelei Raben.

Și în Polonia au fost făcute investiții, prin deschiderea unui depozit cross-dock de 7.500 m2 în Varșovia, echipat cu 71 de rampe de încărcare și soluții inovatoare, care servește și ca platformă internațională: punct de plecare pentru camioanele cu transporturi către Țările Baltice și Finlanda.

O altă investiție a fost finalizată în Grodzisk Mazowiecki în ultimul trimestru al 2022, unde a fost construit un depozit cu temperatură controlată sub marca Fresh Logistics. Ca urmare a extinderii, centrul logistic are o capacitate de depozitare de 18.564 m2 (3.340 m2 de cross-dock și 15.224 m2 de depozit high-bay), cu posibilitatea de depozitare a aproape 23.000 de paleți la temperaturi de la 0 la +2 OC. (zonă Ultra Fresh) și de la +2 la +6 OC. Depozitul folosește un sistem de refrigerare de ultimă generație, ecologic, pe bază de amoniac, care permite simultan încălzirea până la 15 OC, stivuitoare cu litiu-ion și docuri de încărcare autoportante (așa-numitele case de andocare). Implementarea soluțiilor ecologice în instalațiile existente și construirea de noi instalații pentru a îndeplini obiectivele de emisii scăzute de carbon au contribuit la îndeplinirea obiectivelor Scop 2. Îmbunătățirea Scop 1 a fost susținută de investiții în flote care îndeplinesc standardele Euro VI. În domeniul decarbonizării flotei, Raben Group a făcut un alt pas important în colaborarea sa cu Volvo Trucks și IKEA Industry prin utilizarea camioanelor electrice cu emisii zero în sistemul de transport al clientului. Primul camion electric a ieșit pe drumuri în toamna anului trecut, în cadrul fazei pilot a proiectului. Vehiculul Volvo FM gestionează fluxurile interne de mărfuri pe o distanță de 12 km între fabricile IKEA Industry din Zbąszynek și Babimość, unde este încărcat cu energie dintr-o sursă externă regenerabilă. Mai multe soluții electrice sunt în pregătire.