Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Industria auto si cea a textilelor, care exporta cea mai mare parte a productiei in tarile UE, sunt cele mai expuse sectoare din Romania la riscul de credit, avertizeaza asiguratorul de credit Atradius.
„In acest context economic, unele industrii autohtone vor fi expuse intr-un mod semnificativ riscului de credit, si anume industria textilelor si a prelucrarii metalelor. Altele, precum agricultura, industria chimica si farma, sau sectorul serviciilor financiare nu vor fi afectate“, a declarat Andreas Tesch, Chief Market Officer in cadrul Atradius. „Acelasi lucru este valabil si pentru industria constructoare de masini. Pe de alta parte, sectorul electronicii si de IT, transportul, constructiile, serviciile, energia, industria alimentara si industria auto – puternic orientata spre export – se confrunta cu o expunere moderata la riscul de credit“, a mai adaugat Tesch.
 

Avand in vedere ca, in Romania, rata medie a insolventelor este dubla fata de alte tari din regiunea Europei Centrale si de Est, este vital ca societatile sa stabileasca un management eficient al creditului si sa se protejeze impotriva riscurilor de credit comercial in crestere.

Riscurile de neplata pot afecta exportatorii romani
Un alt factor de incertitudine il reprezinta Brexit-ul, ale carui consecinte sunt inca dificil de anticipat, depinzand daca acest proces va fi unul „dur“ sau nu. Instabilitatea politica este o realitate globala, ea fiind observata in zone de razboi precum Siria, dar si in tari precum Turcia, unde dezvoltarea politica provoaca incertitudini economice, mai arata sursa citata.
In privinta riscurilor economice, exista o permutare continua si semnificativa a fluxurilor comerciale in favoarea unor noi jucatori precum China si alte tari emergente din Asia, evolutie care se va accentua in viitor. In plus, cresterea indatorarii la nivel mondial, accelerarea inflatiei si scumpirea creditelor ar putea vulnerabiliza consumul si investitiile la nivel mondial. Mai mult, piata valutara si cea de marfuri la nivel mondial raman extrem de volatile, provocand astfel riscuri suplimentare pentru producatori, din cauza speculatiilor.

Incertitudinile economice si politice interne, in crestere
Recentele probleme din domeniul fiscal si incertitudinea politica reprezinta, din ce in ce mai mult, un risc sporit la adresa potentialului economic al Romaniei. Mediul de afaceri intern s-a deteriorat in ultima perioada, Romania scazand noua pozitii – pana pe locul 45 din 190 de tari – in cel mai recent Top al Usurintei de a Practica Afaceri al Bancii Mondiale. In final, inasprirea politicii monetare de catre BNR ar putea sa potoleasca inflatia, pe de o parte, dar sa incetineasca ritmul de crestere economica pe de alta parte, mai arata compania Atradius.