Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Barometrul realizat de Transport Intelligence, Upply și IRU indică faptul că toate tarifele de transport dintre Paris și Madrid au scăzut în al patrulea trimestru din 2022. Cursele cu plecare din Madrid au avut tarife pentru transporturi pe bază de contract cu 5,1% mai mici decât în trimestrul al treilea din 2022, până la 1.461 de euro (1,15 euro/km), dar în creștere cu 9,1% față de trimestrul al patrulea din 2021, în timp ce tarifele spot au scăzut cu 4,4% față de trimestrul anterior și au crescut cu 20,7% față de perioada similară din 2021, ajungând la o medie de 1.770 de euro (1,40 de euro/km). Iar cursele cu plecare din Paris au scăzut cu 1,5% față de trimestrul anterior, până la 1.321 de euro (1,04 euro/km), dar sunt cu 7,5% mai mari față de 2021, în cazul contractelor, iar cele spot sunt cu 3,0% mai mici decât în trimestrul anterior, adică în medie de 1.497 de euro (1,18 euro/km), dar în creștere cu 8,6% față de 2021.

Tarifele dinspre Madrid spre Paris au fost influențate mai ales de modificarea obiceiurilor consumatorilor francezi în sezonul de vârf, când nu au cheltuit la fel de mult ca în anii precedenți.

Tarifele spot între Madrid și Paris sunt acum cu 21,2% peste tarifele pentru transport pe bază de contract, față de o diferență de 9,6% în trimestrul al patrulea din 2021, dovadă a cererii mari din Franța din 2022 – deoarece se așteaptă ca francezii să răspundă cu întârziere la inflație în comparație cu restul Europei.

Tarifele curselor cu plecare din Madrid spre Paris au crescut în 2022 și din cauza creșterilor mari ale costurilor de transport din primul semestru al anului, care au atins vârful în iulie, când motorina a fost cu 38% mai scumpă decât în ianuarie 2022.

Prețurile motorinei din ianuarie 2023 arată o scădere de 18,5% față de acest vârf, fiind unul dintre motivele pentru care tarifele au scăzut în trimestrul al patrulea din 2022. Totuși, prețul motorinei continuă să fie cu 21,1% mai mare decât la început de 2022, ceea ce lasă loc pentru scăderea tarifelor – atât spot, cât și pe bază de contract – pe măsură ce costurile scad. Transportatorii spanioli continuă să primească o reducere de 20 de cenți/l de motorină până la 31 martie și apoi de 10 cenți de la 1 aprilie la 30 iunie, după care eliminarea acestui ajutor de stat ar putea avea impact asupra prețurilor de transport rutier, deoarece costurile suplimentare vor fi transferate clienților.

Pe de altă parte, atât tarifele spot, cât și cele pentru transport pe bază de contract au scăzut din cauza scăderii cererii și ofertei, iar decalajul dintre cele două a ajuns la 13,3%, sub media europeană de 14,7%. Vânzările cu amănuntul din Spania din ultimul trimestru al lui 2022, comunicate de INE (Oficiul Național de Statistică din Spania) arată o creștere de 0,33% față de anul anterior și un nivel cu 2,1% sub cel din 2019. Inflația a atins un maxim de 10,8% în iulie, când era de 6,1% în Franța și de 7,5% în Germania, și a modificat comportamentul consumatorilor spanioli, conform unui sondaj ING din noiembrie 2022, care arată că 55% dintre ei urmăreau să cheltuiască mai puțin pe îmbrăcăminte și că 43% voiau să scadă cheltuielile cu bunurile de larg consum, cum ar fi alimentele.

Analizele realizate de Upply în ultimele luni au indicat, încă din perioade în care tarifele de transport creșteau încă, faptul că spre final de an vor începe să scadă, în special din cauza scăderii cererii. Dar indicele pentru Franța arată că în noiembrie tarifele au crescut din nou față de luna anterioară. Totuși, este vorba doar de o ajustare în funcție de prețul, din nou mai mare, al motorinei, și nu de o redresare după scăderea tarifelor din octombrie.

Potrivit unui sondaj Elabe, 73% din populația franceză (cu 16% mai mult decât în 2021) consideră că puterea de cumpărare a scăzut în ultimele luni. Efectele inflației se simt din ce în ce mai mult și provoacă scăderi în serie ale consumului: 51% dintre francezi spun că și-au redus cumpărăturile și cheltuielile pentru a depăși momentul (cu 19% mai mulți față de anul trecut) și, un aspect și mai îngrijorător, tot mai mulți sunt nevoiți să renunțe la cheltuielile esențiale (39% la anumite produse alimentare și 37% la încălzirea corespunzătoare a casei).

În contextul creșterii costurilor cu energia, tensiunilor geopolitice, schimbărilor climatice și presiunii asupra puterii de cumpărare, finanțele publice sunt și ele copleșite, banii sunt deja puțini pentru multe servicii publice și creșterea ratelor dobânzilor riscă să crească datoriile.

Chiar și așa, tarifele de transport rutier de mărfuri au reușit să crească în noiembrie cu 1,9% față de octombrie, punând capăt scăderii pe care o vedem de câteva luni. Având însă în vedere faptul că transferul în tarife al costurilor cu motorina are loc, în general, cu o întârziere de o lună, este aproape sigur că tarifele mai mari din noiembrie sunt rezultatul scumpirii energiei din octombrie – în Franța, de exemplu, motorina s-a scumpit într-o lună cu 14,6%, așa că indicele de cost pentru ansambluri articulate destinate transportului pe distanțe lungi a crescut cu 5,3% în octombrie față de septembrie.

Analiștii Upply mai arată că, prin compararea creșterii tarifelor de transport (+1,9%) cu creșterea costurilor de transport (+5,3%), se observă o diferență de 3,4%, deci cu toată creșterea tarifelor firmele suportă costul scăderii volumelor, care duce prețurile de fapt în jos.