Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Conform Upply Freight Index, ca urmare a scăderii prețului motorinei, dar mai ales a volumelor, prețurile de transport rutier din Franța au început să scadă din nou în decembrie 2022, fiind în medie cu 2,4% mai mici decât în noiembrie și reluând traiectoria descendentă pe care Upply o observase la finalul verii și care în noiembrie se oprise. De fapt, arată analiza, în noiembrie tarifele au crescut doar pentru că s-a scumpit motorina, iar în Franța există un mecanism legal de transferare a acestor creșteri în prețurile de transport, lucru care de obicei se face cu un decalaj de o lună. La fel s-a întâmplat și în decembrie, după ce motorina s-a ieftinit în noiembrie în Franța cu 12,56% față de luna anterioară.

Dar tarifele nu au scăzut doar din această cauză. Upply semnalează că scăderea observată în decembrie este atipică, deoarece prețurile de transport tind să se apropie de sau să atingă nivelul maxim anual în timpul sezonului de vârf de dinainte de Crăciun, ceea ce acum nu s-a mai întâmplat.

Deocamdată, se arată în analiză, economia franceză a fost deosebit de protejată, câtă vreme cheltuielile publice, prin diverse mecanisme de ajutor, au sprijinit investițiile și creșterea economică. Dar se preconizează că aceste granturi cu durată limitată se vor încheia, iar decembrie 2022 ar putea însemna sfârșitul perioadei de protecție pentru economia franceză, chiar dacă guvernul este obligat în continuare să susțină într-o oarecare măsură anumite industrii foarte expuse creșterii prețurilor la energie, cum ar fi cea a panificației.

Inflația a scăzut puțin, dar continuă să alimenteze protestul social care a reapărut la SNCF și în spitale, iar perioada post-vacanță din ianuarie se anunță tensionată prin apariția reformei pensiilor.

Printre cele cinci tendințe care s-au manifestat în 2022 – considerat anul de sfârșit al ciclului de redresare economică de după pandemia de Covid-19 – pe piața transportului și a lanțurilor de aprovizionare, Upply menționează, alături de scăderea economică și de inflație, scăderea tarifelor, mai ales la transport maritim containerizat.

În prima parte a anului acestea au crescut, ca urmare a creșterii costurilor și congestiei de pe lanțul de aprovizionare, dar în ultimul trimestru din 2022 consumul a început să scadă, depozitele au stocuri mari, deci cererea de transport este tot mai mică și prețul urmează această tendință.

Tarifele de transport maritim containerizat pe coridoarele principale Asia-Europa și Transpacific sunt deja mai mici decât la început de 2022 și OECD estimează că impactul costurilor de transport asupra inflației a atins un nivel maxim în trimestrul al treilea din 2021 și a scăzut la doar 0,18% în trimestrul al treilea din 2022 și la zero la jumătatea lui noiembrie 2022.

Situația este puțin diferită la transport rutier: în 2022, tarifele din Europa au crescut mult, mai ales din cauza scumpirii combustibililor, dar la final de 2022 și această industrie a suferit din cauza încetinirii cererii și tarifele încep și ele să scadă. Totuși, deficitul de forță de muncă face să existe încă probleme legate de aprovizionare și prețurile de transport să nu scadă și mai mult.