Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Aditivul AdBlue, necesar pentru funcționarea vehiculelor comerciale Euro IV, Euro V și Euro VI, ar putea lipsi în curând din nou de pe piața europeană. Cauza este posibila reducere, dacă nu chiar suspendarea, a producției din cauza costului ridicat al gazului, elementul necesar pentru producerea aditivului.

Semnalul de alarmă vine din partea asociației germane a transportatorilor BGL, care a trimis o scrisoare miniștrilor federali ai Transporturilor și Economiei, potrivit ziarului german DVZ, care citează comunicatul asociației transportatorilor din Germania. Asociația spune că a fost avertizată de producătorii de AdBlue că în curând vor reduce „drastic” producția și, în unele cazuri, o vor „întrerupe”.

Ziarul citează exemplul producătorului de produse chimice SKW Stickstoffwerke Piesteritz, care ar fi fost închisă cel puțin 2 săptămâni. Scumpirea AdBlue vine ca urmare a creșterii puternice a prețului acestuia din ianuarie 2022, estimată la cel puțin de 4 ori mai mare, dar BGL a declarat pentru DVZ că în unele cazuri a crescut de până la 7 ori. Pentru a face față acestei urgențe, asociația solicită o întrevedere de lucru cu Guvernul, care să reunească reprezentanți ai ministerelor, producători, vânzători și transportatori.

După conductoare și semiconductori, acum AdBlue amenință să pună frână transportului. În Germania, transportatorii trag un semnal de alarmă cu privire la posibila penurie a acestui aditiv esențial pentru funcționarea motoarelor Euro 4 și superioare din punct de vedere al normelor de poluare (puse în circulație din 2005 și echipate cu sistem de reducere catalitică selectivă SCR).

Prețul AdBlue pe litru a urcat de la 19 la 69 de cenți în Germania, provocând pauze de livrare. În Franța, „doar” s-a dublat la 0,40 euro, dar prețul AdBlue este în continuare în creștere, ca urmare a faptului că prețul ureei a crescut de patru ori deja, după scumpirea în lanț a azotului. Azotul este foarte solicitat mai ales în agricultură, care folosește cantități uriașe de amoniac pentru fabricarea îngrășămintelor.