Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Prețul unui litru de motorină a crescut cu aproape 70%, ajungând la 58-60 de grivne, adică 9,3 lei. Un litru de benzină a crescut cu 66%, ajungând la 55 de grivne (9 lei).

Înainte de război, țara își acoperea o mare parte din necesarul de benzină și motorină prin livrări din Rusia și Belarus. Ukrinform raportează că, în 2021, 62% din motorină și 50% din benzină proveneau din Rusia și Belarus. Alte 10% au fost importate din Lituania și prin porturile maritime.

Guvernul ucrainean a introdus limite de realimentare, iar camioanele poloneze nu au fost realimentate deloc – combustibilul era rezervat doar pentru vehiculele ucrainene care nu plecau în străinătate.

Potrivit directorului grupului de consultanță A-95, Serhiy Kujun, Ucraina a depășit deja vârful crizei combustibililor. În opinia sa, un factor care a contribuit la normalizarea pieței a fost eliminarea reglementării prețurilor de către stat. „Multe companii, în special cele mici, nu au putut să se aprovizioneze singure cu combustibil, deoarece prețul de achiziție era mai mare decât cel estimat de guvern”, a declarat Kuyun.

Acesta a subliniat că numărul companiilor care importă combustibil este în creștere. „La începutul lunii mai erau aproximativ 30 de companii, iar spre sfârșitul lunii mai au fost 66 de companii declarante. Acest lucru arată activarea pieței”, a subliniat Kuyun.

Cea mai bună situație este cea a aprovizionării cu motorină, unde oferta prezintă o ușoară abatere de la prognoză. De asemenea, potrivit lui Kuyun, situația aprovizionării cu gaz petrolier lichefiat nu este rea.

Expertul a subliniat că în luna mai au sosit în Ucraina transporturi de combustibil, chiar și din Belgia. Guvernul ucrainean, de comun acord cu țările vecine, a creat „coridoare verzi” pentru camioanele cu combustibil. Aceste camioane trec frontierele fără sa stea la coada. În cazul unei acumulări de camioane pentru combustibil care ies din Ucraina, acestea sunt escortate cu poliția națională până la un punct de control și sunt înregistrate pe o bandă separată.