Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Luni, 23 aprilie, Ministerul Transporturilor a prezentat asociațiilor de transportatori rezultatele Planului Național de Inspecție realizat în 2023 atât de către stat, cât și de către Comunitățile Autonome în sectorul transporturilor rutiere de mărfuri. Rezultatele au fost similare cu cele din anul precedent, activitatea continuând să își revină după impactul pandemiei din anii anteriori.

Astfel, în ciuda faptului că încălcările constatate în 2023, în total 166.540 de cazuri, sunt ușor mai mari decât cele 151.959 constatate în 2022, cu un total de 144.608 încălcări care au fost soluționate; cu toate acestea, suma colectată în anul precedent s-a menținut, mai exact 90,1 milioane de euro, mai mică decât recordul atins în 2019, care a fost de 91 de milioane.

Din nou, cele mai frecvente infracțiuni sunt cele legate de timpii de conducere și de odihnă, cu un total de 71.030 de proceduri inițiate în 2023, comparativ cu 73.336 în 2022, față de 64.031 în 2021, deși majoritatea, mai exact 74%, continuă să fie minore. În ceea ce privește manipularea tahografului, au fost inițiate în total 104 proceduri disciplinare, față de 142 în 2022. În total, au fost aplicate 560 de infracțiuni privind limitatorii de viteză.

În ceea ce privește controlul zilelor de muncă ale șoferilor profesioniști, în 2023 au fost verificate în total 4.184.3880 de zile de muncă, foarte asemănător cu 2022, fiind constatate cu 25% mai puține infracțiuni atât pe șosea, cât și în companii, decât în anul precedent.

În ceea ce privește transportul fără autorizație, în 2023 au fost aplicate în total 8.698 de sancțiuni contravenționale, dintre care 6.317 au fost soluționate, un număr total de 503 proceduri de sancționare fiind clasate.

În ceea ce privește transportul internațional, în 2022, în 2023 au fost inițiate în total 1.065 de proceduri de sancționare a încălcărilor împotriva companiilor străine care își desfășoară activitatea în Spania, față de 803 în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 19% față de anul precedent.

În ceea ce privește excesul de greutate, s-a înregistrat o creștere a numărului de infracțiuni inițiate în 2023, mai exact 21.176 de cazuri față de cele 18.167 detectate în 2022. Deși cele mai multe încălcări au avut loc în transportul public de mărfuri, mai exact 70% din total, deoarece flota este semnificativ mai mare decât în transportul privat, este izbitor faptul că majoritatea încălcărilor sunt minore în transportul public și foarte grave în cazul transportului privat.

În ceea ce privește vizele de autorizare, s-a înregistrat o creștere cu 21% a numărului de încălcări depistate în 2023, ținând cont de faptul că, în urma pandemiei, termenul de efectuare a vizei a fost prelungit până în 2023. De asemenea, așa cum este stabilit în noul ROTT aprobat în 2019, anul trecut au fost verificate 10.211 firme de transport de marfă pentru a se verifica legătura reală dintre managerul de transport și compania lor, fiind depistate în total 410 infracțiuni.

În ceea ce privește controlul întârzierilor la plată, în 2023 au fost inițiate în total 4.635 de infracțiuni pentru nerespectarea termenelor maxime legale de plată, față de doar 238 în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 1.847%, din care au fost soluționate în total 3.411 infracțiuni, corespunzătoare acțiunilor desfășurate de Ministerul Transporturilor și de Comunitățile Autonome. În domeniul prețurilor, au fost efectuate 209 inspecții, din care au fost inițiate un total de 24 de încălcări. În domeniul încărcării și descărcării, au fost efectuate 437 de controale, dar au fost aplicate doar 15 sancțiuni în acest domeniu și 24 în alte domenii.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că s-a înregistrat o creștere a numărului de infracțiuni comise în domeniul transportului de mărfuri periculoase (11%), al transportului de mărfuri perisabile (30%) și al lipsei unei licențe PAC (+11%).

În cele din urmă, Ministerul Transporturilor a confirmat că, până la sfârșitul acestui an, va pune în aplicare noul regulament european de stabilire a formulei comune la nivelul UE pentru calcularea clasificării riscurilor întreprinderilor de transport, care va lua în considerare istoricul numărului, gravității și frecvenței încălcărilor impuse fiecărei întreprinderi de transport, precum și rezultatele controalelor în cazul în care nu a fost detectată nicio încălcare și dacă o întreprindere de transport rutier a utilizat sau nu tahograful inteligent

Obiectivul regulamentului respectiv este de a contribui la armonizarea practicilor de aplicare a legii în întreaga Uniune, asigurându-se că toți conducătorii auto și toate întreprinderile de transport sunt tratați în mod egal în ceea ce privește controalele și sancțiunile, în conformitate cu normele aplicabile ale Uniunii. În funcție de coeficientul de risc pe care îl are fiecare întreprindere de transport, acesta va permite o inspecție mai bine orientată a întreprinderilor cu un grad de risc mai ridicat.

O infrastructură mai bună în centrele logistice duce la creșterea atractivității meseriei de șofer

Studiul Comisiei Europene privind locurile de parcare sigure și securizate pentru camioane indică faptul că o rețea adecvată și mai densă de parcări sigure și securizate pe drumuri (SSTPA) va contribui la rezolvarea problemei lipsei de facilități și la creșterea siguranței și atractivității locurilor de muncă ale șoferilor. În conformitate cu legislația europeană, șoferii de camioane trebuie să se poată odihni într-un mediu sigur și securizat care să asigure un nivel minim de servicii.

Raportul definește  următoarele cerințele privind parcările:

Orientările UE reprezintă cerințele minime. Creșterea acestor cerințe va contribui la dezvoltarea sectorului logistic, care se confruntă cu o gamă considerabilă de probleme, printre care se pot număra lipsa șoferilor, deficitul de competențe legate de numărul de șoferi calificați pentru vehicule grele de marfă, îmbătrânirea forței de muncă și provocările legate de securitate, siguranță și conectivitate. Acest lucru va permite depășirea provocărilor în domeniul transporturilor din UE. Potrivit raportului, transportul rutier este modul de transport dominant în comerțul și logistica intraeuropeană, reprezentând aproape 50% din totalul t-km și 75% din transportul intern de marfă.

„În ultimii ani, am asistat la progrese uriașe în ceea ce privește infrastructura rutieră, în special în partea de est a Europei. Din păcate, nu toate facilitățile pentru șoferi sunt disponibile și cu un anumit nivel de calitate. Acest lucru provoacă multă tensiune pe piață, crescând costurile șoferilor, care se transferă în costurile pentru serviciile logistice”, spune Mindaugas Paulauskas, directorul general al Girteka Transport.

Mulți transportatori și clienți se concentrează pe relațiile executive cu companiile de transport pentru a obține acces la capacitate sau la tarife avantajoase – uitând de problemele provenite din lipsa șoferilor cu care transportatorii se confruntă zilnic. Clienții nu își dau seama că șoferii au preferințe în ceea ce privește clientul pentru care lucrează, iar dispecerilor le este uneori greu să încurajeze șoferii să lucreze cu locații care nu sunt “user-friendly”.

„La Expeditors, atenția noastră față de condițiile de muncă ale șoferilor nu este diferită de cea pe care o acordăm clienților și angajaților noștri. Din experiența noastră, am văzut că majoritatea facilităților moderne pentru șoferi sunt benefice pentru eficiența afacerii. Nu numai că șoferii sunt mulțumiți și mai dispuși să lucreze pentru companiile care le oferă ospitalitate și facilități excepționale, dar și costurile reale ale serviciilor logistice diferă”, adaugă Bart Bak, director al rețelei terestre la Expeditors Europe.

Asigurarea unei infrastructuri bune pentru șoferi face parte din investițiile în afaceri pentru toți producătorii și clienții de servicii logistice. Întrucât cele mai mari companii de logistică au investit deja foarte mult în facilitățile pentru șoferi în centrele lor, acestea se pot concentra acum pe beneficiile care decurg din aceasta și pot extinde această direcție, printre altele pentru a asigura siguranța, bunăstarea și un nivel minim de servicii pentru șoferi, oferind locuri de odihnă clare și sigure pentru șoferi, în timp ce aceștia așteaptă să încarce sau să descarce mărfuri.

„Din punctul nostru de vedere, în ciuda celor care investesc, susținem toate tipurile de activități care influențează condițiile și bunăstarea șoferilor. Dacă șoferii sunt odihniți, mulțumiți și se simt în siguranță, ei sunt, de fapt, dispuși să muncească și să își satisfacă nevoile, îndeplinindu-și în același timp obiectivele de afaceri” a rezumat Mindaugas Paulauskas, CEO Girteka Transport. Lipsa de șoferi, împreună cu creșterea prețurilor la carburanți, reprezintă principala cauză a creșterii recente a prețurilor la transport. Potrivit IRU Global Drivers Shortage Report 2022, în Europa lipsesc 380.000 de șoferi, iar previziunile pentru 2022 sunt și mai semnificative – 14% posturi de șoferi de camion neocupate. Asigurarea unor condiții de lucru adecvate de către toate părțile ar putea crește atractivitatea unui loc de muncă de șofer. Pentru a face acest lucru, trebuie să înțelegem că fiecare parte a lanțului de aprovizionare îl influențează și îl poate schimba cu ușurință, cu efecte pozitive asupra afacerii.