La final de septembrie a avut loc congresul FNTR (Federația Națională a Transporturilor Rutiere din Franța), în cadrul căruia Banca Franței și-a făcut public sondajul anual privitor la mediul de afaceri, care arată primele semne de încetinire economică de după revenirea din 2021. Se intră deci într-o perioadă dificilă, deoarece la aceasta se adaugă și tendințele inflaționiste puternice care au continuat în 2023, după cum arată cifrele CNR (Comitetul Național de Transport Rutier din Franța).
După o creștere clară, de 10,6%, a cifrei de afaceri în 2021, semn al redresării economice, transportul rutier de mărfuri din Franța a crescut și în 2022 cu 11,9%. Dar performanța este înșelătoare, subliniază analiștii Upply (French road transport figures for 2022 (upply.com)), deoarece creșterea veniturilor se datorează aproape în întregime creșterii costurilor, mai ales scumpirii combustibilului. În ceea ce privește volumele, ele au fost constante comparativ cu 2021.
Acest aspect este subliniat mai clar de creșterea valorii adăugate, mai mică în 2022 decât creșterea cifrei de afaceri, și care arată că unele scumpiri au fost transferate în tarife, iar altele nu.
Totuși, se poate afirma că industria de transport rutier din Franța rămâne într-o formă destul de bună. Pe de altă parte, rata insolvențelor a început să crească din nou, până la 2,2%, după doi ani în care a fost foarte mică datorită ajutoarelor de stat acordate în timpul pandemiei de Covid-19. Dar este încă sub valoarea de 2,8% din 2019. Iar apariția de start-up-urile încetinește considerabil, cu un raport de 8,8% între numărul lor și numărul total al firmelor din Franța, cu 3,1% mai mic decât în 2021. Tendința generală rămâne totuși pozitivă, cu patru firme noi de transport care supraviețuiesc la una care dispare de pe piață.
Situația financiară a companiilor franceze de transport rutier de mărfuri nu s-a deteriorat major în 2022. Ponderea capitalurilor proprii în bilanțul total tinde să se stabilizeze la aproximativ 30%, ca și ponderea datoriei, care scade treptat după vârful din 2020. Cu toate acestea, apar unele semne de avertizare, având în vedere investițiile uriașe care vor fi necesare pentru a respecta obiectivele de reducere a emisiilor de CO2. Potrivit Băncii Franței, capacitatea de rambursare a împrumuturilor și capacitatea de a strânge fonduri par să fie compromise pentru una din cinci companii franceze de transport. Creșterea costului finanțării, alături de scumpirea vehiculelor, reprezintă o provocare uriașă pentru acestea, mai ales că nu se așteaptă ca economia să meargă bine în perioada imediat următoare și inclusiv în 2024 este posibil ca volumele să scadă.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit