Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ICS2 a fost dezvoltat de Comisia Europeană și prevede că operatorii economici trebuie să transmită declarații sumare de intrare pentru transportul către UE în registrul comun (CR) prin intermediul interfeței partajate a comercianților (STI), indiferent de statul membru în care se află primul birou vamal de intrare în Comunitate. CR va transmite datele autorităților vamale ale statelor membre (în care intră transportul) pentru analiza riscurilor, autoritățile vamale naționale vor trimite răspunsul înapoi în CR, iar CR va răspunde comerciantului prin intermediul STI. În cazul fermierilor procedura este simplă, deoarece este suficient ca ei să se conecteze la un singur sistem, nu la toate sistemele vamale din toate țările membre UE.

Portalul unde se fac înregistrările și unde sunt disponibile informații despre ce trebuie să faceți și link-uri utile îl găsiți aici: EU Customs Trader Portal – European Commission. Iar la ICS2 – European Commission găsiți informații utile, fișe și răspunsuri la întrebări frecvente despre aderarea la ICS2.

Transportatorii sunt obligați să depună cererea, iar dacă nu vor să facă asta direct trebuie să angajeze pe cineva. Și trebuie să se programeze când să se conecteze la ICS2, ținând cont și de faptul că au nevoie să ruleze un test de autoconformitate înainte de a se conecta, pentru a se asigura că sistemul lor comunică bine cu STI.

Cei care nu sunt pregătiți să se conformeze noilor reglementări la 1 aprilie 2025 pot solicita o amânare de la NAV, dar toți trebuie să respecte condițiile până cel târziu pe 1 septembrie 2025.

Sursă foto: ICS2 – European Commission

Romania si alte sase tari ale Uniunii Europene (plus Regatul Unit) nu respecta normele europene referitoare la informatiile privind zonele de parcare sigure pentru vehiculele comerciale. Comisia Europeana a anuntat acest lucru in mai 2020, in scrisorile de notificare trimise catre guvernele Bulgariei, Estoniei, Greciei, Italiei, Letoniei, Romaniei, Sloveniei si Regatului Unit. Potrivit CE, aceste tari „nu au pus la dispozitie in format digital, prin punctele de acces nationale, informatii referitoare la zonele de parcare (de exemplu, locatia zonelor de parcare, a facilitatilor si serviciilor disponibile) si la zonele de parcare care ofera informatii dinamice (de exemplu, despre disponibilitatea parcarilor sau a zonelor prioritare)". Aceasta obligatie este prevazuta de Regulamentul delegat (UE) nr. 885/2013, adoptat in cadrul Directivei privind Sistemele de Transport inteligent (STI).

In Europa, soferii de vehicule grele se confrunta adesea cu o insuficienta a locurilor de parcare si a informatiilor despre aceste locuri; in consecinta, acestia parcheaza adesea in zone neprotejate sau in locuri nesigure. Tarile in cauza au acum patru luni pentru a raspunde scrisorii. Tot in probleme de trafic rutier, Comisia a trimis Cipru, Tarile de Jos si Portugalia la Curtea de Justitie, deoarece nu si-au actualizat registrele de activitate pana la 30 ianuarie 2019, asa cum prevede Regulamentul UE 2016/480. Aceste registre permit schimbul de informatii cu privire la companiile de transport rutier intre statele membre, pentru a asigura aplicarea normelor comunitare si concurenta echitabila intre operatori.