Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

TenarisSilcotub, cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici și servicii conexe în industria energetică, a realizat o nouă investiție de 1.314.000 lei pentru dotarea cu echipamente de ultimă generație a Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian, pentru nivelul liceal și învățământul dual.

În cei 20 de ani de prezență în România, compania a sprijinit constant educația tehnică, contribuind cu peste 20 de milioane de dolari în programe și proiecte educaționale.

„Ne continuăm angajamentul pe termen lung, de a susține educația tehnică în comunitățile în care suntem prezenți, și punem, în continuare, accent pe educația practică și pe pregătirea elevilor pentru nevoile reale ale pieței muncii. Elevii acestui colegiu au, de acum,  o oportunitate în plus de a pune în practică cunoștintele teoretice, cu echipamente de ultimă generație, folosite chiar în industria noastră.”, a precizat Mihaela Popescu, Președinte Tenaris Europa de Est, Marea Nordului și Africa Subsahariană.

Cu acest prilej, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian din Zalău va beneficia de o freză cu comandă numerică – utilaj industrial cu rol educațional și practic, folosit de cadrele didactice în modulele de specialitate și destinat elevilor care urmează specializarea de operator pe mașini cu comandă numerică, atât pentru nivelul liceal, cât și pentru învățământul dual și profesional. 

De asemenea, instituția a primit trei standuri electrice educaționale, care ancorează predarea în practică și ajută la înțelegerea facilă a terminologiei de specialitate pentru viitorii electricieni.

Evenimentul de inaugurare a noilor echipamente a avut loc în prezența conducerii colegiului, a echipei de management TenarisSilcotub, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sălaj și ai autorităților locale din Zalău.

„Accesul la tehnologie de ultimă generație ajută elevii să-și dezvolte abilitățile practice, esențiale pentru viitoarea lor carieră. Mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul acordat și pentru investiția în viitorul educației tehnice. Astfel de colaborări sunt esențiale pentru pregătirea unor specialiști bine formați, capabili să răspundă provocărilor industriei moderne.”, a declarat directoarea Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian, prof. Alina Cozac.

„Am avut privilegiul de a fi prima generație care utilizează mașinile CNC din liceu, datorită sprijinului oferit de TenarisSilcotub. Strungul și freza CNC sunt echipamente moderne, esențiale în formarea noastră practică. Sistemele digitale și programele de simulare integrate ne ajută să învățăm fiecare etapă a prelucrării, pregătindu-ne pentru cerințele industriei.”, a menționat Denis Ciortea, elev în clasa a XI a I, specializarea Operator pe mașini cu comandă numerică.

Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii şi servicii, susține sistemul educațional din România și continuă să investească în formarea tinerilor specialiști. De mai bine de 5 ani, fabrica Bosch din Blaj derulează parteneriate cu universități de prestigiu din 3 judeţe din centrul ţării – Mureş, Sibiu şi Alba, contribuind astfel la transformarea sistemului educaţional. Programele de studiu dezvoltate și implementate de companie în toate facultăţile din cadrul celor 3 universități partenere susțin dezvoltarea de noi competențe în rândul studenţilor, favorizând totodată formarea de personal calificat și bine pregătit pentru viitorul muncii și lucrul cu noile tehnologii. Spații de studiu inspiraționale chiar în incinta universităților Complementar conceptului Inspiring Working Conditions (IWC) implementat în locațiile Bosch, fabrica din Blaj oferă studenţilor din cadrul universiţăţilor partenere spaţii de studiu inspiraţionale, recent inaugurate, chiar în incinta instituțiilor de învățământ.

Astfel, compania a pus la dispozitia studenților Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi ai Universitatății de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş două astfel de locații, menite să favorizeze colaborarea în rândul colegilor și socializarea. Prin această inițiativă, Bosch își propunesă susțină cât mai bine pregătirea studenţilor în acumularea de cunoștințe și competenţe necesare pentru o carieră în cadrul unei fabrici moderne.

„În universități, studenții își însușesc cunoștințele teoretice, esențiale pentru construirea unei cariere remarcabile”, a declarat Bernhard Gehlert, directorul comercial al fabricii Bosch din Blaj. „În viaţa profesională, pe lângă acestea, cooperarea și comunicarea sunt factori importanți de succes. Am creat aceste spații inspiraţionale în universităţi, pentru a oferi studenţilor un spațiu prielnic explorării ideilor și muncii în echipă”, a adăugat Gehlert. Bosch Academy, o perspectivă de ansamblu asupra proceselor de producție Conceput exclusiv pentru a oferi viitorilor specialiști o o perspectivă de ansamblu asupra proceselor de producție, programul Bosch Academy se adresează studenţilor din anii III și IV și este structurat într-o serie de seminarii și prelegeri pe teme tehnice, comerciale, dar și de management.

Astfel, studenții vor avea posibilitatea să abordeze subiecte de actualitate precum provocările din management și leadership în industria auto, conceptul de lean management, tehnologia de automatizare, Industria 4.0, logistică industrială, controlling, dar şi problem solving. La finalul programului, cursanții vor parcurge o etapă de evaluare și vor primi un certificat din partea companiei care atestă competențele dobândite. Oportunități de învățare și perfecționare, remunerate Pentru tinerii cu nivel de studii de licență sau masterat, aflați încă în exercițiul universitar, compania oferă posibilitatea de a accesa programul Working Student, fie în regim part-time, fie cu normă întreagă. Astfel, studenții au oportunitatea de a activa în câmpul muncii într-un mediu multicultural care îi ajută să îşi îmbogăţească nu doar nivelul de cunoştinţe, ci şi competenţele practice.

Mai mult, studenţii înscriși în program beneficiază de mentorat pentru pregătirea lucrării de licenţă sau dizertație, iar aproximativ 80% dintre aceștia primesc o ofertă de muncă cu normă întreagă după terminarea studiilor. Pe baza performanţelor individuale obținute pe parcursul activității, participanții devin eligibili și pentru alte programe Bosch. În prezent, în cadrul Fabricii Bosch din Blaj lucrează aproximativ 120 de studenţi. „Stabilirea priorităţilor şi buna organizare m-au ajutat să mă concentrez pe ceea ce este important, ceea ce îmi aduce o valoare adăugată şi mă ajută să fiu mai productivă, atât la birou cât şi în viaţa de zi cu zi. Iar dacă munceşti, înveţi şi iei exemplu de la oamenii din jurul tău, mai apoi poţi deveni tu însuți un exemplu”, spune Cristina, working student în cadrul Fabricii Bosch din Blaj. Studenţii care doresc să îşi petreacă vacanța de vară într-un mod productiv pot opta pentru unul dintre cele 30 de locuri disponibile în programul de internship. Pe parcursul a două luni, tinerii înscriși în program vor activa într-un mediu de lucru modern, profesional și prietenos, alături de specialişti cu experienţă și vor avea posibilitatea de a-și dezvolta propriile proiecte, sub îndrumarea permanentă a unui mentor.