Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

In conditiile in care piata de transport specializat in constructii inca nu da semne de revigorare, diferitele artificii la care au apelat companiile din domeniu au reprezentat o sansa in plus de supravietuire. Pentru firma sibiana Simec tarifele mici de transport au fost compensate de restul activitatilor societatii, iar infrastructura din judetul Sibiu mai ofera de lucru companiilor din zona.


Piata de transporturi specializate isi mentine ritmul destul de greoi impus de criza economica si sistarea lucrarilor de constructii, mai ales ca oferta pe acest segment este destul de mare ca urmare a investitiilor masive facute in anii trecuti de firmele din domeniu, iar preturile oferite sunt mici, asa cum considera Costel Nicolae, directorul general al firmei sibiene Simec, care are o flota de 20 de vehicule de 16-40 t si este specializata in transporturi tehnologice si servicii de constructii. Masinile au fost achizitionate in 2005- 2007 si pentru 2012 nu sunt planificate alte investitii in aceasta directie.
Minimul istoric in constructii a fost inregistrat in 2010. Potrivit reprezentantului Simec, anul trecut piata s-a mai "miscat", iar in 2012 se spera intr-o revigorare, cel putin in zona Sibiului, generata de lucrarile desfasurate la autostrada. De altfel, lucrarile de infrastructura pot genera contracte pentru firmele de transport specializate si piata ar putea creste, insa nu si piata imobiliara, care este saturata. "La infrastructura mai avem de lucru 50 de ani pana ajungem la nivelul din vest, dar firmele romanesti nu au fost incurajate sa se dezvolte si sa se implice in domeniu."
Chiar daca  se lucreaza pe baza de contract, preturile oferite pentru transportul tehnologic nu acopera intotdeauna costurile reale (inclusiv cele cu valoarea de inlocuire). "Rar avem si contracte cu posibilitate de renegociere a tarifului raportat la cresterile de pret ale carburantului, si asta se intampla cu firmele straine, care au alta mentalitate si sunt mai intelegatoare."

Constructorii dicteaza pretul
Sibiul este un oras mic si nu are o oferta foarte bogata pentru companiile din zona, iar in aceste conditii constructorii sunt cei care dicteaza pretul, pentru ca au de unde alege, asa cum explica reprezentantul Simec. "Am incercat sa ne orientam si catre alte locatii, dar ne-am facut niste calcule de costuri si nu renteaza, deoarece  pretul oferit este aproape acelasi. In conditiile in care costul cu motorina atinge 40-46% din tariful de transport, un tarif real ar fi de 10 lei/km, or, in prezent nu ofera nimeni mai mult de un euro. Pretul corect nu se poate impune atata timp cat esti la mana constructorilor care negociaza de …