Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Volumul spațiilor logistice și industriale închiriate în primele nouă luni ale 2021 s-a ridicat la 562.000 m2, în scădere cu 3% față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Activitatea de închiriere a fost susținută în mare parte de cererea nouă, care a reprezentat 86% din volumul total tranzacționat.

Trimestrul al treilea al anului a mers în special foarte bine, cu o suprafaţă totală închiriată de 202.000 m2, în creștere față de trimestrul anterior (160.000 m2), și la un nivel comparabil cu cel din primele trei luni ale anului, când au fost tranzacționaţi 200.000 m2.

Reînnoirile de contracte au cumulat doar 14% din volumul tranzacționat, piața fiind dominată de contracte noi, astfel că rata de neocupare continuă să scadă, ajungând la 5,6% în București și la 4,7% la nivel național, se arată în comunicatul Cushman & Wakefield Echinox.

Bucureștiul rămâne destinația preferată a companiilor care închiriază spații de logistică şi depozitare, cu 65% din volumul total tranzacționat, în timp ce Timișoara, Brașov și Cluj au fost cele mai dinamice piețe regionale.

Printre cele mai importante tranzacții încheiate în trimestrul al treilea se numără închirierea a 12.000 m2 de către retailerul ceh de produse alimentare Rohlik Group în CTPark Bucharest North, extinderea cu 6.000 m2 a KLG în CTPark Bucharest West, preluarea a 6.000 m2 în ELI Park de către compania germană din domeniul automotive Bohnenkamp, precum și contractul dintre VGP Park Timișoara și producătorul de mobilă Rus Savitar, pentru 5.600 m2.

Construcțiile au mers foarte bine pe perioada verii, astfel că dezvoltatorii au livrat în trimestrul al treilea proiecte noi care au însumat nu mai puţin de 130.000 m2, din care amintim extinderea cu 22.000 m2 a centrului de distribuție al retailerului polonez de fashion LPP în WPD Ștefănești și finalizarea celei de-a doua faze a CTPark Bucharest North, de 20.000 m2.

În total, în perioada ianuarie-septembrie 2021 au fost livrate proiecte de 338.600 m2. Separat, până la finalul acestui an vor mai fi livrate construcţii însumând peste 260.000 m2. Astfel, livrările noi din acest an ar urma să totalizeze peste 600.000 m2, aproape de nivelul record consemnat în 2020, creând premisele unui an 2022 bun pe acest segment de piață.

„Încurajați de evoluția pozitivă atât a consumului, cât și a producției industriale, dezvoltatorii sunt determinați să își extindă portofoliile prin noi achiziții de terenuri sau proprietăți. Acest optimism a fost susținut de  dinamica cererii remarcată în ultimele 18 luni, concretizată într-un volum total de peste 1,5 milioane de m2 tranzacții semnate în această perioadă. Piața logistică și industrială are o dezvoltare galopantă, reconfigurându-se harta parcurilor logistice din România prin formarea unor hub-uri de distribuție regionale de dimensiuni considerabile. Avem exemple de top din industrie, Ikea, LPP, epantofi.ro”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

CTP și WDP, jucătorii dominanți de pe piață, sunt deja prezenți în mai mult de 10 orașe din ţară, în timp ce VGP, Globalworth and Element Industrial au în plan dezvoltarea de platforme naționale. Proiectele noi urmează să fie construite în București și în marile orașe regionale, dar și în Roman, Turda, Dej, Călan și Buzău, având în vedere că planurile de extindere ale chiriașilor se îndreaptă și spre orașe secundare și terțiare.