Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Din 16 decembrie, Turda a devenit primul oras din Romania in care transportul in comun se desfasoara cu autobuze exclusiv electrice.
„Acest lucru ne onoreaza. Cele 20 de autobuze electrice au intrat deja in circulatie, acesta fiind un moment mult asteptat de toata lumea. Este o bucurie extraordinara ca am reusit sa implementam proiectul si speram ca cetatenii sa simta pe deplin aceasta schimbare. Pana acum totul a decurs perfect“, a declarat primarul municipiului Turda, Cristian Matei.

Autobuzele, nepoluante, au dotari moderne, cu camere de supraveghere video, sistem GPS, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilitati, aer conditionat, Wi-fi si sistem de e-ticketing.
Unitatile au fost achizitionate din fonduri europene, valoarea investitiei fiind de 10,6 milioane de euro.

Primaria orasului Turda a receptionat primele 7 autobuze electrice din totalul de 20 de unitati cuprinse in contractul de achizitii mijloace de transport ecologice din Planul de Mobilitate Urbana. Conform caietului de sarcini furnizorul va instala si doua statii de incarcare rapida. Contractul a fost castigat de catre compania ceha de autobuze electrice SOR Libchavy s.r.o. al carei importator in Romania este Anadolu Automobil Rom. La eveniment au participat Cristian Matei – primarul orasului Turda, Vladimír Války – ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti, Magda Pesu – director general al Anadolu Automobil Rom  si Chudy Jindrich – director de export SOR.

Cele doua tipuri de autobuze electrice care vor circula in Turda sunt SOR EBN 9,5 si SOR EBN 11. O caracteristica interesanta a autobuzelor este aceea ca modulul de acumulatori si motorul electric sunt instalate intr-un compartiment special, separat de cel al pasagerilor. Astfel, echilibrul termic se realizeaza in conditii optime, independente de conditiile oferite calatorilor. Motorul este de tip asincron, racit cu lichid, si are o putere de 120 kW si un cuplu motor maxim de 968 Nm disponibil pe toata plaja de turatii. Bateriile, de 172 kWh, pot asigura o autonomie urbana de 250 km. Pe parcursul zilei, in afara orelor de varf, autobuzele pot fi reincarcate cu ajutorul celor doua statii de incarcare rapida.
Calendarul livrarilor prevede ca toate cele 20 de autobuze sa fie livrate pana la sfarsitul acestui an.