Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pe 28 aprilie, Guardia di Finanza din Veneția a executat un ordin al procuraturii de a confisca 60 de camioane uzate care urmau să fie încărcate pe o navă cu destinația Africa de Nord. Motivul ar fi dumping-ul ecologic, adică, după cum se explică într-un comunicat al Finanțelor, „eludarea adaptării vehiculelor în cauză la cele mai stricte reglementări europene în materie de siguranță rutieră și de mediu, evitând să suporte costurile aferente și monetizându-le prin exportul lor în țări în care pot fi utilizate în continuare”. Acest lucru face parte dintr-o situație îngrijorătoare în care multe țări nu impun standarde de siguranță rutieră și de mediu, contribuind astfel la poluarea aerului și împiedicând eforturile de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, potrivit celui mai recent raport publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Ancheta a început după ce s-a observat o „prezență anormală” de vehicule comerciale în portul Marghera, din care a reieșit că cerințele necesare pentru exportul final ar fi fost certificate „fictiv” de o agenție auto cu sediul în Piemont. Potrivit anchetatorilor, unele persoane, în special străini, au cerut agenției certificate de radiere în vederea exportului, deși vehiculele nu îndeplineau condițiile necesare. În plus, Pra (un birou al Clubului Italian Auto) a respins practicile.

Departamentul de Finanțe scrie că, în ciuda acestui fapt, sistemul ar fi fost forțat de proprietarul agenției, prin utilizarea unei proceduri de urgență, pentru a permite tipărirea certificatelor relevante aplicate în mod normal pe documentele de înmatriculare ale vehiculelor. Astfel, vehiculele au putut intra în port cu documente conforme „doar formal”, pe care să le prezinte la vamă.