Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pentru că starea de urgență din Europa provocată de pandemia de Covid-19 continuă, UE a decis să prelungească încă o dată valabilitatea permiselor de conducere, a certificatelor de calificare a șoferului, a ITP, a cardurilor pentru tahograf și a autorizațiilor pentru transportul rutier. Acest lucru este stabilit prin Regulamentul (UE) 2021/267 aprobat de Parlament și Consiliu la 16 februarie 2021 și publicat în Jurnalul Oficial European la 22 februarie. Acesta va intra în vigoare pe 23 februarie și se va aplica de la 6 martie 2021.

Regulamentul prevede o prelungire cu încă zece luni retrospectiv, acoperind termenele de la 1 septembrie 2020 la 30 iunie 2021. Mai mult, fiecare stat poate solicita CE o prelungire suplimentară de până la șase luni pentru CPC, permise de conducere , tahografe, ITP și licențe comunitare.

În ceea ce privește permisele de conducere, Regulamentul amână data de expirare cu zece luni pentru cele care au expirat sau vor expira de la 1 septembrie 2020 la 30 iunie 2021, începând cu data de expirare inițială. Pentru a finaliza participarea la activități periodice de formare de către titularul unui CPC care ar expira între 1 septembrie 2020 și 30 iunie 2021, termenele de amânare de zece luni și certificatele actuale rămân valabile pentru perioada respectivă. Dacă permisele de conducere sau cardurile de calificare au beneficiat deja de o amânare prin Regulamentul UE 2020/698, acestea pot obține o amânare suplimentară de șase luni, dar nu mai târziu de 1 iulie 2021.

În ceea ce privește cardurile tahograf și inspecțiile periodice care au expirat sau care vor expira între 1 septembrie 2020 și 30 iunie 2021 pot fi efectuate în termen de zece luni de la data expirării. Cardurile tahograf care au expirat între septembrie și iunie trebuie reînnoite de către statele membre în termen de două luni de la primirea cererii de înlocuire. În această perioadă, șoferul poate aplica procedura prevăzută deja pentru furtul, pierderea sau deteriorarea unui card valid, atâta timp cât dovedește că a solicitat eliberarea noului card în termen de cincisprezece zile de la primul termen limită.

În cazul înlocuirii unui card tahograf nefuncțional solicitat între septembrie și iunie, autoritățile naționale trebuie să îl elibereze în termen de două luni de la solicitare. În acest timp, șoferul poate conduce până la primirea cardului de înlocuire, atâta timp cât dovedește că a returnat autorităților cardul deteriorat sau nefuncțional.

Mai multe amănunte puteți afla din Regulamentul (UE) 2021/267 publicat la adresa L_2021060RO.01000101.xml (europa.eu).