Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sute de locuitori ai capitalei bulgare critică, pe pagina de Facebook a Centrului pentru Mobilitate Urbană, schimbările din transportul public, care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Călătorii din Sofia sunt nemulțumiți de eliminarea cardurilor lunare pentru o singură linie, de imposibilitatea de a încărca un bilet în multe stații, de eliminarea seturilor de 10 taxe/bilete pentru 12 BGN (6,14 euro) și de nenumărate alte probleme ale transportului public. Dar cea mai mare indignare este una dintre cele mai obscure schimbări – cea a validării obligatorii.

Până acum, o persoană cu un card de abonament putea valida la oricare dintre dispozitivele din autobuz, tramvai, troleibuz sau pur și simplu se putea așeza, iar controlorul verifica valabilitatea cardului. Însă, acum este obligatoriu validarea la urcarea în vehicul – în caz contrar, amenda e de 3 BGN (1,53 euro). Este mult mai mică decât cea de 40 BGN (20,45 euro) pentru un pasager neregulamentar (cu 10 BGN – 5,11 euro mai mult decât înainte), dar totuși este aproape dublu față de prețul călătoriei.

În plus, utilizatorii Facebook sunt de părere că noua regulă nu pare să fi fost gândită de o persoană care a călătorit vreodată cu mijloacele de transport ale capitalei. „Acești oameni care votează pentru validarea obligatorie a dispozitivelor albastre, au urcat ei într-un autobuz aglomerat dimineața și seara? Este imposibil să te întorci, nu rămâne decât să te lovești de oameni pentru a-ți valida cardul!”, a explicat un utilizator Facebook.

Mai mulți părinți au subliniat că acest lucru ar fi o problemă pentru copiii. Un adult nu poate plăti pentru el și în același timp pentru un copil cu un singur card bancar, el trebuie să asigure un bilet pentru copil în alt mod.

Mulți subliniază că acest lucru îi penalizează efectiv pe călătorii obișnuiți – și că nu există niciun motiv real pentru ca validarea să fie obligatorie, în afară de colectarea amenzilor. Locuitorii Sofiei au la dispoziție 3 luni pentru a se obișnui cu noul sistem.