Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Toate prognozele o crestere negativa a PIB-ului cuprinsa intre -6% si -10% in 2020, in fiecare tara aflata in recesiune in acest an din cauza focar COVID-19, care a inchis partial toate economiile vestice, arata ultimul raport CLEAR International. Specialistii estimeaza un declin al pietei de remorci si semiremorci nou inmatriculate si o revenire usoara in urmatorii trei ani.

De la ultimul raport din februarie, toate tarile vest-europene si-au redus din nou prognozele pentru 2020, mentioneaza compania de cercetare. Ca urmare a contractarii, nivelul investitilor va fi extrem de scazut, un nivel care este in scadere din 2017. „Prin urmare nu este surprinzator ca 10 tari din Europa de Vest au inregistrat o scadere a cererii de remorci in 2019, in timp ce alte cinci au inregistrat mici plusuri”, se arata in raportul CLEAR. 
 
Pentru acest an, insa, scaderea medie a inmatricularilor noi de remorci va fi de 28%, procentul urmand a sari de 30% in cazul unor tari. „In ipoteza ca raspandirea virusului poate fi tinuta sub control, asa cum arata ultimele date disponibile la finalul lunii mai, CLEAR preconizeaza o crestere cu doua cifre a cererii de remorci in 2021”. Compania atrage atentia ca acest lucru nu va fi suficient pentru a recupera vanzarile pierdute anul acesta, pierderile urmand a fi recuperate in urmatorii trei ani. Scaderea totala a inmatricularilor 2018-2020 va fi de 31%, prin scaderea productiei va fi similara, apreciaza CLEAR. Prognozele se bazeaza pe de-o parte pe lantul de aprovizionare din Asia, deja afectat, dar si pe impactul taxelor asupra comertului international din ultimii ani, care a afectat atat importurile, cat si exporturile.