Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Operatorul de transport public Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) a plasat o a patra comandă pentru autobuze electrice la MAN Truck & Bus. Este vorba despre un contract-cadru pentru până la 100 de Lion’s City 12 E.

Din 2020, VHH a comandat doar autobuze cu zero emisii și are ca obiectiv înlocuirea tuturor vehiculelor din flotă cu modele ecologice. Din contractul pentru 100 de autobuze au fost comandate ferm primele 48, livrarea acestora fiind planificată pentru începutul anului viitor.

Lion’s City 12 E care vor opera în Hamburg sunt echipate cu pachete de șase baterii, având o capacitate totală de 480 kWh, iar noul sistem de aer condiționat cu CO2 asigură temperaturi plăcute în orice moment al anului.

Piața autobuzelor electrice din Europa a crescut în 2022 cu 26%, până la 4.152 de unități înmatriculate, după ce în 2021 erau în operare 3.282 de unități, ceea ce corespundeau unei creșteri de 48% față de 2020. Un total de 30% din piața europeană de autobuze urbane este acum fără emisii. (Sursa: Chatrou CME Solutions).

MAN Lion’s City E – ales Autobuzul Anului 2023 de către juriul internațional de presă Bus and Coach of the Year – a intrat în producția de serie în 2020 și, până în prezent, au fost comandate peste 1.000 de unități. Anul trecut, cota de piață a MAN în Europa a fost de 12% din totalul autobuzelor urbane vândute în UE 27+3. Obiectivul producătorului german este, ca până în 2025, jumătate din autobuzele urbane noi vândute să fie fără emisii, iar până în 2030 ponderea acestora să crească până la 90%.

Compania de transport public din Hamburg, Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH), are în operare o flotă de 17 autobuze electrice MAN Lion’s City. Vehiculele sunt folosite la „foc continuu” pe parcursul zilei, iar bateriile se încarcă pe timp de noapte la depou. Întrucât performanţele la exploatare şi autonomia sunt cele preconizate, reprezentanţii VHH au anunţat faptul că au plasat o comandă suplimentară de 20 de unităţi, dintre care 10 solo şi 10 articulate.

Pe perioada Campionatului European de Fotbal, un autobuz Lion’s City 12 E, colantat în culorile steagului Germania – negru, roşu şi auriu – face, spre încântarea publicului, turul centrului oraşului Hamburg.

„Obiectivul VHH este de a avea un sistem de transport public ecologic, economic și performant în zona metropolitană din Hamburg, iar autobuzele inovatoare sunt esenţiale”, a declarat Toralf Müller, director general al VHH. Din 2020, compania de transport a achiziționat doar autobuze electrice pe baterii, în conformitate cu cerințele Senatului Hamburg.