Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

La numai nouă luni de la intrarea în vigoare a Pachetului Mobilitate, documentarul „Sclavii camioanelor: Exploatarea imigranților în Lituania”, găzduit de LaisvesTV, deja începe să provoace rumoare în UE. Filmările prezintă condițiile în care muncesc șoferii din țările terțe angajați la marile companii internaționale lituaniene.

Investigația recentă a vizat modul și condițiile de lucru ale șoferilor din țări din afara UE, angajați în cele mai mari companii lituaniene de transport internațional. Potrivit cifrelor publicate anual de Comisia Europeană, Lituania se află în top în privința importului de șoferi din țări terțe. În 2019, cifrele CE indicau 200.000 de astfel de șoferi care care lucrau în transportul rutier internațional în UE, comparativ cu aproximativ 150.000 în 2018. 70% dintre acești șoferi lucrau pe permise (atestate de conducător auto) eliberate de Polonia și Lituania.

Din mărturiile celor intervievați s-au desprins următoarele concluzii:

Documentarul face referire și la rata ridicată a mortalității în rândul șoferilor cauzată de accidente rutiere, dar și decesele din parcări din motive nespecificate.