Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dupa exprimarea pozitiei Comisiei Europene privind evaluarea de impact asupra masurii intoarcerii camionului la fiecare 8 saptamani, transportatorii romani mai spera inclusiv la o solutie favorabila din partea eurodeputatilor romani, in special a celor din Comisia TRAN. Potrivit calendarului prin care cele trei dosare isi urmeaza cursul legislativ, Pachetul va trece prin TRAN de cel putin doua ori!

Astfel, vineri, 20 decembrie, este programata o sedinta in Coreper (n.r. – Comitetul Reprezentantilor Permanenti ai guvernelor statelor membre pe langa Uniunea Europeana), pentru aprobarea acordul rezultat in urma trilogului din 12 decembrie. Romania este reprezentata aici de catre ambasadorul Reprezentantei Permanente la UE – Luminita Teodora Odobescu – si, dupa cum se cunoaste, pozitia tarii noastre este aceeasi cu a altor cateva state, anume impotriva mai multor masuri din Pachet. Din pacate, desi inclusiv Belgia critica restrictiile privind cabotajul, Romania se afla in minoritate in Consiliu, condus la acest moment de Finlanda.
Membrii comisiei TRAN se vor intalni si ei pentru un vot de confirmare pe 21 ianuarie a.c. Va urma apoi trimiterea scrisorii de la presedintele TRAN catre presedintele Coreper, pentru a oficializa astfel cele doua pozitii de confirmare. In timp ce se va efectua o traducere si o verificare din punct de vedere juridic si lingvistic a textului, Consiliul va adopta pozitia in prima lectura, dupa care se va trimite aceasta pozitie catre Parlament, inclusiv cea a Comisiei cu privire la amendamentele Consiliului in toate limbile.

Citeste si: Adina Valean: „Vom cere evaluare de impact pe intoarcerea camionului in tara!“

In aprilie anul trecut, Parlamentul deja a adoptat in Prima lectura Pachetul, iar acum va urma cea de-a Doua citire. Aici va urma anuntarea in plen a primirii pozitiei Consiliului si trimiterea la Comisia TRAN. Cel mai probabil acest anunt va avea loc in sedinta plenara din martie. Anuntul facut in plen marcheaza inceputul unui termen limita de trei luni (cu posibilitate de prelungire inca o luna) pentru a doua lectura a Parlamentului. Comisia TRAN va discuta un proiect de recomandare, pregatit de raportori, pentru cea de-a Doua lectura si va deschide un termen pentru amendamente. La final, daca pozitia Consiliului in prima lectura a fost adoptata fara modificari, presedintii Parlamentului si Consiliul semneaza textul aprobat in cadrul unei ceremonii de semnare. La aproximativ o luna de la semnare, textul este publicat in Jurnalul Oficial.
 

Aprobarea de catre Coreper  20.dec.19
Confirmarea votului in TRAN (articolul 74(4) 21.ian.20
Scrisoarea presedintei catre presedintele Coreper
confirmand rezultatul trilogului
Dupa 21 ianuarie 2020
Verificarea lingvistica legala ianuarie-februarie 2020
Consiliul adopta pozitia sa in prima lectura Sfarsit februarie-martie 2020
Pozitia Consiliului anuntata in plen si trimisa la TRAN martie 2020 (TBC)
Anuntul incepe termenul de 3 luni pentru PE
Examinarea TRAN a proiectului de recomandare
+ termenul de deschidere pentru AM
16/17 martie 2020 (TBC)
Votul TRAN  21 aprilie 2020 (TBC)
Votul plenar la a doua lectura a PE mai 2020 (TBC)