Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

După lansarea de la finalul lui 2020, VW Caddy s-a instalat rapid printre preferințele distribuitorilor români. Pentru a vedea noutățile Caddy, am testat luna trecută un model Style, versiunea de top, cu motor 2.0 TDI de 122 CP, pe drumul până la mare și retur. Am redescoperit torsul inconfundabil al motorului VW – la un alt nivel de zgomot, grație izolării mai bune a cabinei și regimului optim de funcționare a motorului, bine pus în valoare de cutia automată cu șapte trepte de viteză și dublu ambreiaj. Spațiul la interior și posibilitățile de configurare a celor cinci locuri disponibile fac din Caddy Style un model adaptabil la orice cerință de utilizare – shuttle sau mașină pentru distribuție dacă se rabatează bancheta din spate, dar și vehicul pentru mers la cumpărături sau în vacanță. Spațiul interior mai mare îl face extrem de confortabil mai ales la drum lung, atât pentru pasageri, cât și pentru șofer, care dispune acum de sisteme de asistență de ultimă generație în segmentul său de piață și de servicii de conectivitate care adaugă sare și piper la interacțiunea utilizatorului cu mașina.

Deși păstrează elementele de design tradiționale Caddy, noul model a fost complet reproiectat, având un aer mai modern și mai dinamic, grație ampatamentului cu 73 mm mai mare, până la 2.755 mm. Dimensiunile exterioare au fost crescute – lungimea cu 92 mm, iar lățimea cu 62 mm – nu numai pentru a crea o caroserie mult mai aerodinamică și mai atractivă, ci și pentru a spori spațiul disponibil la interior. Coeficientul de aerodinamicitate a fost redus de la 0,33 la 0,30, o valoare de referință pe acest segment. Capota se îmbină armonios cu noua linie a radiatorului și cu blocul optic cu lumini de zi pe LED, care îi conferă un aer sportiv, dublat de eleganța barelor perforate în partea de jos (tip fagure), vopsite în culoarea caroseriei, gri metalizat, ca și mânerele ușilor, în timp ce carcasele oglinzilor sunt dintr-un plastic negru lucios, care decorează și mai multe elemente de la interior.

Accesul în vehicul este facil, grație ușilor largi, ușile culisante pentru accesul la bancheta din spate având închidere electrică, la fel ca în cazul haionului, astfel că nu e necesară trântirea lor, cu efecte de uzură pronunțată în timp, mai ales pentru un vehicul utilitar, cu folosire intensă la compartimentul de transport marfă/pasageri și bagaje, dacă vorbim de versiunea de transport persoane.

În premieră noul Caddy este pornit de la buton, șoferul găsindu-și cea mai bună poziție de condus, grație volanului cu cursă mare de înclinare și scaunului ergoComfort, cu suport lombar cu reglare în patru direcții.

Experiența digitală schimbă abordarea

Bordul este complet digitalizat, Innovision Cockpit combinând două afișaje de mari dimensiuni. Instrumentarul de bord, Digital Cockpit, este organizat în trei zone: turometrul și vitezometrul pe laterale, iar în centru sunt informațiile de drum și consum. În partea de jos apar autonomia, kilometrajul total și cu verde sunt evidențiate funcțiile de asistență a șoferului activate. VW Caddy dispune de 17 sisteme de asistență, dintre care cinci noi: Travel Assist cu Emergency Assist, ACC și Lane Assist, Trailer Assist, Pilotul Automat și limitator de viteză, Front Assist cu recunoașterea pietonilor și cicliștilor, Side Assist cu asistent pentru ieșirea din parcare, sistem pentru detectarea stării de oboseală etc.

Displayul din fața șoferului, în forma deja tradițională hexagonală, este completat de un display secundar tactil color, de 25,4 cm, în dreapta șoferului, care se activează când mâna se mișcă prin fața lui, și poate acționa meniul care include radioul, telefonul, sistemul de navigație Discover Pro, sistemul de sonorizare, funcția internet etc. Practic, afișajele tactile sensibile „înțeleg” numeroase gesturi cu care ne-am familiarizat de la telefoanele mobile. Temperatura setată în dreptul fiecărui scaun și ceasul sunt afișate permanent.

Ambele displayuri sunt încastrate într-un panou de bord unitar, negru lucios (High Gloss), de asemenea deja tradițional pentru utilitarele VW. Același plastic lucios îl regăsim și la comenzile de activare a degivrării/dezaburirii din stânga sus și la comenzile pentru climă/frână de parcare/lumini de avertizare – dispuse în centrul duzelor de ventilație, cu rame cromate, sub displayul secundar. Butoane similare, dar mai mici, se regăsesc și pe consola centrală pentru activarea/dezactivarea frânei de parcare, automate, și a butonului Auto Hold, precum și pe displayul cutiei de viteze automatizate, care se activează de la o manetă micuță, cochetă și cu mișcări precise, dispuse chiar la îndemâna șoferului.

Volkswagen We Connect aduce și mai multe informații pentru șofer, aplicația gratuită transformând smartphone-ul într-o telecomandă. Din păcate, nu am putut testa We Connect din cauza faptului că utilizatorul trebuie să se înregistreze în baza de date a Volkswagen. Datorită cartelei eSIM integrate, utilizatorul se poate conecta online și prin intermediul aplicației pentru smartphone, al afișajului sistemului Infotainment sau de pe laptop, poate avea acces la noul Caddy. Pachetul gratuit oferă servicii de bază precum verificarea stării autovehiculului sau dacă geamurile/ușile sunt deschise, de exemplu, poziția de parcare sau raportarea automată a accidentelor. Cu Pachetul We Connect Plus, disponibil contra cost, pot fi accesate mai multe servicii mobile online, iar Pachetul Premium adaugă posibilitatea pornirii ventilării/încălzirii în staționare, o instalație de alarmă antifurt, ambele online, sau comandă vocală online, informații actuale din trafic, hotspot WLAN ș.a. Prin Magazinul in-Car, utilizatorul poate achiziționa prin We Upgrade un software de navigație pentru sistemul de radio Ready 2 Discover sau pachete de date pentru Streaming și Internet.

Spațiu și stil, funcționalitate și valențe de cărăuș

Pe consola centrală, tot de formă hexagonală, asimetrică, orientată către șofer, se mai găsește butonul de pornire a motorului și două prize USB. Alte 2-3 spații de depozitare de diferite dimensiuni au fost create pe această zonă centrală, care se termină cu două suporturi pentru căni/pahare și un spațiu de depozitare cu capac chiar pe mijloc, între cele două scaune. Capacul acesteia poate servi și ca suport de odihnă pentru brațele șoferului și pasagerului, care pot folosi, de asemenea, drept cotiere, panoul din mijlocul ușii ce include butonul de comandă a geamurilor electrice.

Tonurile de gri – la bord și scaune – și alb și gri deschis – la tapițeria de pe tavan, stâlpii de rezistență frontali și laterali și la parasolarele largi, clasice, de aceeași formă rectangulară – contrastează plăcut, dând o senzație de spațialitate, în timp ce partea de jos e practică, se curăță ușor și rezistă la murdărie.

Designul interior e îngrijit și armonios, formele rectangulare simetrice și asimetrice dând o notă de eleganță și stil.

În partea de sus s-a păstrat plafonul dublu dintr-un plastic dur și plăcut la atingere totodată, de aceeași culoare cu capitonajul interior, care formează un spațiu de depozitare generos sub plafon, atât în dreptul șoferului, cât și al pasagerului. Această tavă perforată sub parasolarele largi integrează pe mijloc blocul optic, pe LED, care include și un sistem de avertizare și apel al serviciilor de asistență rapidă.

Torpedoul este, de asemenea, foarte mare, iar buzunarele ușilor permit preluarea unor PET-uri și de 2 l (pe ușa din dreapta a fost plasat stingătorul obligatoriu la bordul vehiculului).

Locul la picioare este suficient de mare și pentru o persoană mai înaltă, spațiul fiind cuvântul de ordine și pe bancheta din spate, din trei locuri cu spătar reglabil, fracționată 60/40 și detașabilă.

Deși locurile din spate beneficiază de un sistem de ventilare/clima dedicat, pasagerii din spate ar fi apreciat posibilitatea de culisare a geamurilor laterale, fixe, ca și geamurile lunetei. Geamurile laterale față și parbrizul au protecție termică, în timp ce geamurile din spate sunt fumurii, cu un grad de absorbție a luminii de 74%.

Scaunele au suport lateral pentru o poziție comodă și ergonomică. Sistemul de reglaj lombar se face manual atât pentru scaunul însoțitorului, cât și pentru cel al șoferului. Scaunele din față, cu reglaj și pe înălțime, dispun de sertare dedesubt. Scaunele din spate beneficiază de măsuțe prinse în spătarele scaunelor din față.

Eleganța stilului de la interior nu este umbrită de crearea unor funcții utilitare specifice și extrem de apreciate mai ales de utilizatorii de vehicule comerciale: mânere de susținere și agățătoare de haine, disponibile pe ambele părți ale vehiculului.

Silențios și rapid

Caddy Style ne-a oferit o configurație care cucerește orice șofer la drum lung, datorită puterii și răspunsului prompt la apăsarea pedalei de accelerație. Vehiculul se așază bine la drum și are o stabilitate foarte bună în viraje, și datorită lățimii puțin mai mari a noului model, oferind o suspensie foarte bună la trecerile peste calea ferată sau alte obstacole. De asemenea, motorul diesel de 2 l toarce molcom, cutia de viteze adaptivă cu șapte trepte și ambreiaj dublu asigurând schimbarea automată a treptelor, fără întreruperea puterii de tracțiune, astfel că rar se aude motorul turat. De altfel, am remarcat silențiozitatea noului model, în cabină neauzindu-se nici motorul, nici zgomotul roților pe drum (deși autovehiculul era echipat cu anvelope de iarnă) și cu atât mai puțin vântul, care este aproape nelipsit pe drumul către mare.

Pe tot traseul de 580 km, parcurs în aproape 10 ore de mers, modelul testat a înregistrat un consum mediu de 7 l/100 km, cu o viteză medie de 58 km/h, mult mai mult decât consumul înaintat de producător – 5,2 l/100 km. În parte consumul înregistrat de noi a fost mai mare tocmai din cauză că vehiculul a fost echipat cu anvelope de iarnă, iar viteza de deplasare a fost adesea de 130 km/h, alternând cu multe opriri și reporniri de pe loc, prinzând aglomerația celor care se duc la mare în fiecare week-end, combinată cu lucrările încă neterminate la vremea testului de pe A2. Astfel, chiar și cu sistemul Start-Stop cu funcție de recuperare a energiei la frânare, consumul de combustibil a fost mai ridicat decât ar trebui.

Modelul Style are în echiparea standard jante din aliaj ușor de 17″, prețul versiunii de top, care include în standard deja o mulțime de opționale, fiind de 28.420 de euro plus TVA. Modelul testat avea și alte echipări opționale – sistem de navigație „Discover Media”, cameră spate pentru parcare în siguranță, comandă vocală, ACC „follow to stop”, inclusiv limitator de viteză, geamuri cu protecție termică, scaune AGR „ergoComfort” ș.a., care au ridicat prețul la 33.110 euro plus TVA.