Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

80% din timpul de lucru al șoferilor olandezi este la internațional

Comitetul Național Rutier (CNR) din Franța a realizat, în colaborare cu cabinetul de Consultanță, Energie și Transport, diverse studii referitoare la transportul în Europa, inclusiv unul despre situația din Olanda a acestei industrii în 2019.

Condițiile de angajare și de remunerare a șoferilor din această țară au fost observate prin interviuri cu angajatorii și apoi cu șoferi, în parcări și în spații de odihnă de lângă Breda, la frontiera dintre Olanda și Belgia. Circa 20 de voluntari, cu o vechime medie de 10 ani, au fost intervievați despre condițiile de muncă și remunerație, iar CNR a sintetizat informațiile de la ei și informațiile din alte studii și a definit un profil de condiții de angajare și de remunerare a șoferului din transportul rutier internațional de mărfuri aflat sub contract în Olanda.

A rezultat, astfel, că șoferul olandez lucrează 80% din timp la internațional, în curse pe distanțe scurte, cu trei întoarceri acasă pe săptămână și întoarcere sistematică la bază în week-end, și ajunge anual la o medie de 118.500 km, în 1.938 de ore de condus, lucrând 227 de zile timp de 45,4 săptămâni.

Raportul dintre timpul de condus și timpul de lucru este de aproape 70%, mai mic decât a rezultat în urma unui studiu similar realizat în 2016, ceea ce se poate explica prin timpii mai mari de așteptare și de încărcare/descărcare.

Cel mai răspândit contract de muncă este CDI (durată nedeterminată), dar se poate apela și la CDD (contract pe două luni, care se poate înnoi o dată) pentru a permite o perioadă de probă.

Numărul de ore de muncă este ușor peste 230/lună, cu un vârf de 260 și o medie de 56 de ore suplimentare/lună, iar numărul de zile de lucru ajunge la 227/an, fiind cuprins, în funcție de firmă, între 220 și 240. Numărul de zile de concediu este de 26,80 și depinde de vechimea șoferului. Un șofer din clasa D, care face internațional pe distanțe lungi, are dreptul la cel puțin 24 de zile de concediu pe an, și cei cu peste 20 de ani vechime pot ajunge la 28 sau 30 de zile pe an. În plus, unele firme acordă o zi de concediu în plus, numită ziua patronului.

Articole similare

Ad