Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Operațiune de trafic de migranți anihilată de autoritățile române și moldovenești

O operațiune de trafic de migranți a fost dezmembrată de autoritățile române și moldovenești, cu sprijinul Eurojust. Din 2019 până în prezent, un grup de crimă organizată (GCO) a introdus ilegal peste 100 de migranți în spațiul Schengen, cerând până la 5.000 de euro pentru transport. Pe 27 mai, autoritățile au percheziționat 11 locuințe și au efectuat mai multe interogatorii în România, iar pe 16 mai au fost efectuate alte opt percheziții în Republica Moldova, urmate de arestarea a patru șoferi și a liderului lor.

OCG făcea contrabandă cu migranți din Asia sau Africa pentru sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro. Migranții erau introduși ilegal în spații speciale create pentru a masca transportul. Suspecții foloseau mai multe rute pentru contrabandă, trecând prin Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Macedonia, România, Serbia și Turcia. În cadrul operațiunii lor, GCO a recrutat victime din țări care nu aveau nevoie de viză pentru a călători în Uniunea Europeană pentru a transporta migranții fără a fi detectați.

Cu sprijinul Eurojust, autoritățile române și moldovenești au înființat o echipă comună de anchetă (ECI) pentru a demasca OCG. Printre suspecți se numără peste 20 de cetățeni români și moldoveni. În aprilie, în Republica Moldova au fost efectuate mai multe percheziții domiciliare, interogatorii și confiscări de bunuri. În prezent, patru șoferi din Republica Moldova și organizatorul acestora au fost acuzați oficial de organizarea imigrației ilegale. ECI a avut ca rezultat zile de acțiune la 16 mai în Moldova și la 27 mai în România. Autoritățile au reușit să efectueze 19 percheziții domiciliare și să efectueze mai multe interogatorii ale suspecților. Dintre cei cinci membri ai GCO din Republica Moldova, doi au făcut o mărturisire completă. Eurojust a facilitat cooperarea între autoritățile române și cele moldovenești. Asistența acordată de Eurojust pentru înființarea unei ECE a asigurat faptul că autoritățile române și moldovenești au putut coopera mai rapid și mai eficient în timpul anchetei.

Articole similare

Ad