Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rompetrol: Modernizare și siguranță în Instalația de Cocsare Întârziată

Rompetrol Rafinare, parte a KMG International (Rompetrol), a finalizat modernizarea Instalației de Cocsare Întârziată (Cx) din cadrul rafinăriei Petromidia. Proiectul a inclus implementarea unui nou sistem de foraj și tăiere a produsului petrolier, precum și automatizarea fluxului de producție. Investiția totală a fost de aproximativ 13 milioane de dolari.

„Prin aceste lucrări, reușim să aducem Instalația de Cocsare Întârziată într-o nouă etapă tehnologică, în care marcăm un progres important la capitolele eficiență, fiabilitate și siguranță operațională. Astfel de proiecte arată că revizia nu înseamnă doar mentenanță și recertificări, ci și faptul că Rompetrol Rafinare a prevăzut o importantă componentă de dezvoltare, prin investițiile realizate.”,

a declarat Florian Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

Proiectul, realizat în timpul reviziei generale a rafinăriei, a presupus înlocuirea vechiului sistem cu unul de ultimă generație, complet automatizat, furnizat de o companie germană cu experiență în astfel de echipamente. Noul sistem reduce ciclul de tăiere cu aproape 30 de minute și consumul de energie electrică, iar manevrele pot fi efectuate semi-automat și automat de la distanță. Investiția de 13 milioane de dolari contribuie la reducerea impactului asupra mediului, creșterea siguranței angajaților și îmbunătățirea exploatării unității.

Toate echipamentele noului sistem, inclusiv cele de manevră și structurile de susținere, sunt amplasate la înălțimi între 45 și 88 de metri, ceea ce a reprezentat o provocare mecanică și de execuție. Proiectul, coordonat de specialiștii Rominserv a fost realizat de șapte companii având 140 de oameni care au respectat cu strictețe normele de siguranță. Instalația de Cocsare Întârziată contribuie la valorificarea superioară a țițeiului și la obținerea de produse semifabricate cu valoare adăugată, preluate și prelucrate ulterior în rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.

Cocsul petrolier, produs final solid, bogat în carbon și cu nivel scăzut de sulf, este obținut în Instalația de Cocsare Întârziată și folosit pentru încălzire de populație, societăți comerciale și instituții publice. Având o putere calorică mare, de aproximativ 8.200 kcal/kg, este recomandat pentru utilizarea în instalații speciale, combinat cu alte lemne de foc. Instalația, funcțională de aproape 40 de ani, a fost modernizată în 2013 printr-un proiect de peste 50 de milioane de dolari, reducând consumul tehnologic cu 90%, pierderile anuale cu aproximativ 3 milioane de dolari și consumul energetic.

Cele mai recente lucrări de modernizare ale Rompetrol Rafinare au avut loc în 2020, cu instalarea unui nou sistem de recuperare a motorinei ușoare la coloana de fracționare. În 2023, în cadrul reviziei generale, au fost implementate proiecte importante, precum schimbarea reactoarelor din Instalația de Hidrofinare Distilat de Vid (HDV) și înlocuirea echipamentelor din Instalația de Hidrogen, cu o investiție totală de peste 25 de milioane de dolari.

Rafinăria Petromidia, care marchează 45 de ani de funcționare, a procesat circa 150 de milioane de tone de materii prime și este un pilon de stabilitate pentru sectorul energetic național. Acționarii principali ai companiei Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Articole similare

Ad