Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nokian Tyres primește un împrumut din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru construirea primei fabrici din lume, destinată producției de anvelope auto fără emisii de dioxid de carbon (CO₂)

  • Foto: BEI

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat că va finanța cu 150 de milioane de euro construirea în România a primei fabrici din lume care va produce anvelope auto fără emisii de CO₂, operată de compania finlandeză Nokian Tyres. Fabrica va fi situată în orașul Oradea din nord-vestul României, fiind un exemplu de tehnologie de vârf ce va contribui la acțiunile climatice, dezvoltarea regională și coeziunea socială în Uniunea Europeană.

Noua unitate de producție va crea aproximativ 500 de noi locuri de muncă cu normă întreagă și va contribui la contracararea declinului demografic din zonă.

„Colaborarea noastră cu Nokian Tyres va avea o contribuție semnificativă la dezvoltarea regiunii nord-vestice a României”, a declarat Ioannis Tsakiris, vicepreședinte al BEI. „De asemenea, va crește atractivitatea regiunii pentru alți investitori potențiali.”

De asemenea, va ocupa aproximativ 100.000 de metri pătrați și va folosi energie din surse cu emisii zero de CO₂, inclusiv energie verde produsă local, utilizând tehnologii avansate pentru prevenirea emisiilor de CO₂, care contribuie la schimbările climatice.

Capacitatea de producție a unității va ajunge la 6 milioane de anvelope anual până în 2027. Activitatea comercială va începe la începutul anului 2025, urmând să crească treptat în 2026. De asemenea, locația va include un depozit pentru distribuția anvelopelor.

Proiectul este esențial în strategia globală a Nokian Tyres de a dezvolta anvelope inovatoare, fiabile și sustenabile.

„Fabrica noastră din România va fi un reper în industrie, cu o abordare holistică a sustenabilității, incluzând utilizarea exclusivă a surselor de energie fără CO₂ și procese eficiente din punct de vedere energetic și extrem de automatizate,” a declarat Leena Kaipainen, vicepreședinte și trezorier al grupului Nokian Tyres. „BEI este un partener important în proiectul nostru de investiții, iar acordul de finanțare ne permite să dezvoltăm în continuare sustenabilitatea industriei de anvelope.”

Acordul de împrumut este pe deplin aliniat cu obiectivele BEI de Acțiune Climatică și Sustenabilitate a Mediului și respectă principiile stabilite în Acordul de la Paris. În afara acțiunilor climatice, proiectul abordează mai multe Obiective de Dezvoltare Durabilă, inclusiv ODD 8: Condiţii de muncă decente şi creştere economică, ODD 9: Industrie, inovare şi infrastructură, ODD 12: Consum şi producţie responsabile şi ODD 13: Politici climatice.

Articole similare

Ad