Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiu BCG: Peste 50% dintre utilizatorii frecvenți de AI se tem că jobul lor ar putea dispărea în următorii zece ani

Un nou raport publicat de Boston Consulting Group (BCG), intitulat „Inteligența Artificială la locul de muncă: Prieten și inamic”, arată că sentimentele mixte ale angajaților din întreaga lume față de AI și GenAI diferă semnificativ.

Astfel, 42% dintre aceștia au încredere în impactul pozitiv al acestor tehnologii asupra muncii lor, o creștere de 26% față de aceeași perioadă a anului anterior. Cu toate acestea, anxietatea față de AI și GenAI este în creștere cu 5%, 49% dintre utilizatorii frecvenți fiind îngrijorați că jobul lor ar putea dispărea în următorii zece ani. Studiul, bazat pe un sondaj global realizat de BCG X, divizia de dezvoltare și design tehnologic a BCG, cu peste 13.000 de angajați din 15 țări și regiuni, includ printre respondenți atât lideri, cât și angajați din prima linie, acei lucrători care interacționează direct cu clienții.

Sondajul a fost realizat într-o fază critică a maturizării în adoptarea GenAI, pe măsură ce companiile depășesc fazele pilot și încep să integreze tehnologia în mod permanent. Aproape 64% dintre lideri afirmă că implementează instrumente GenAI pentru a-și remodela organizațiile. În ultimele 12 luni, angajamentul față de această tehnologie a crescut, mai ales în rândul angajaților din prima linie, unde de peste două ori mai mulți o utilizează regulat, iar 43% o folosesc pentru activitățile de muncă.

„Sondajul nostru expune natura cu două tăișuri a GenAI. Familiaritatea este corelată atât cu confortul, cât și cu frica. GenAI este o tehnologie revoluționară, așa că aceste reacții opuse nu ar trebui să fie surprinzătoare.”, a declarat Adam Kotsis, Partener și Director Asociat, People Strategy, la BCG. „Recunoscând modurile complexe în care oamenii înțeleg și interacționează cu GenAI, liderii pot remodela organizațiile pentru a maximiza punctele forte și valoarea atât a lucrătorilor umani, cât și a mașinilor.”

Deși companiile au făcut progrese în pregătirea angajaților pentru utilizarea AI, există încă potențial pentru creștere. Doar 30% dintre manageri și 28% dintre angajații din linia întâi au fost instruiți cu privire la modul în care AI va afecta locurile lor de muncă, comparativ cu 50% dintre lideri. Studiul dezvăluie că 58% dintre respondenți folosesc GenAI pentru a economisi cel puțin cinci ore pe săptămână datorită acestei tehnologii. Timpul economisit este folosit pentru a îndeplini mai multe sarcini (41%), a realiza sarcini noi (39%), a experimenta cu GenAI (38%) sau a lucra la sarcini strategice (38%).

„Intrăm într-o nouă eră pentru GenAI, care este mai puțin despre optimism și curiozitate și mai mult despre încredere și realizarea valorii. Gradul de adoptare a crescut, iar indivizii încep să vadă beneficiile.” a adăugat Adam Kotsis. „Companiile încep, de asemenea, să realizeze că pentru a obține valoarea din investiția lor va fi necesar să gândească dincolo de productivitate și să adopte o abordare mai holistică și proactivă pentru a redirecționa timpul economisit către activitățile cele mai valoroase și plăcute, să își recalifice angajații pentru a face acest lucru și să își remodeleze organizațiile și modelele operaționale, în consecință.”

Sondajul relevă că respondenții din Sudul Global, inclusiv țări, precum Brazilia, India, Nigeria, Africa de Sud și din Orientul Mijlociu, sunt mai optimiști și mai puțin anxioși în legătură cu GenAI, comparativ cu cei din piețele mature. În plus, în Sudul Global există o proporție mai mare de utilizatori frecvenți de GenAI la locul de muncă, atât în rândul liderilor, cât și printre manageri și angajați din prima linie, în comparație cu Nordul Global.

Studiul oferă cinci recomandări-cheie pentru companiile care integrează GenAI în transformările lor:

1. Stabiliți o mentalitate orientată spre transformare

2. Gestionați toate transformările

3. Dezvoltați capacități de instruire la scară largă

4. Subliniați cum GenAI poate crește crearea de valoare și bucuria angajaților

5. Anticipați evoluția rolurilor, abilităților, modelului operațional, datelor și guvernanței

Articole similare

Ad