Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Activitatea service-urilor de tahografe va fi afectata de noul RNTR 8

Ativitatea service-urilor de tahografe ar putea fi afectata de aplicarea noului RNTR 8, aprobat prin Ordinul 1333/2019, care stabileste normele de autorizare, monitorizare si control ale agentilor economici din domeniu. Astfel, in cazul instalarii si verificarii periodice a tahografelor si limitatoarelor de viteza pentru autovehiculele comerciale de transport marfa si pasageri, noul reglulament introduce o serie de obligativitati ce restrictioneaza activitatea service-urilor autorizate si are efecte negative asupra pietei, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Nationale a Service-urilor Auto din Romania (ANSAR).

Mai exact, noul RNTR 8 impiedica accesul la piata pentru operatorii economici care sunt autorizati doar cu un singur importator de tahografe digitale, in conditiile in care echipamentele necesare acestei activitati sun concepute in asa fel incat sa acopere toate modelele aparatelor aflate pe piata, acest lucru constituind de facto un monopol. De asemenea, limiteaza si/sau interzice dreptul la munca al angajatilor care nu detin permis de conducere categoria C sau D, in ciuda faptului ca pana la aparitia noilor reglementari acestia isi desfasurau activitatea doar cu categoria B, interzice reprezentantilor producatorilor de tahografe sau echipamente de testare efectuarea cursurilor de pregatire pentru tahografele inteligente produse de ceilalti producatori, pune in imposibilitatea reautorizarii operatorii economici care nu au angajati care detin categoriile de permis mentionate mai sus, incalcand liberul acces la o activitate economica si, in acelasi timp, impune reguli restrictive pentru activitatile desfasurate prin intermediul atelierelor mobile, conditionand o limita de 25 km fata de alte ateliere fixe.
In consecinta, transportatorii vor avea mult mai putine optiuni in selectarea unui prestator de servicii, plus ca preturile ar putea creste exponential. „Aceasta abordare nu este intalnita la nivel european si trebuie tratata cu atentie, deoarece au aparut deja distorsiuni prin defavorizarea si excluderea de pe piata a multor firme, precum si concedierea unor angajati. Facem un ultim apel la autoritatea emitenta pentru a stopa aplicarea acestor reglemetari si a trece cat mai rapid la elaborarea unui regulament care sa respecte normele de drept, dialogul social si principiile unei piete concurentiale“, se mai arata in comunicatul ANSAR.

Articole similare

Ad