Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adriana Kalapis, directorul DTR, respinge acuzațiile de fraudă la examinări

Direcţia Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), a finalizat săptămâna trecută un control tematic la Direcţia Transport Rutier (DTR) din cadrul Ministerului Transporturilor, Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Registrul Auto Român (RAR), pentru a verifica aspecte sesizate în petiţiile trimise la MTIC în decembrie 2019 şi martie 2020 de către o firmă de transport. Acuzațiile se referă la fraudarea Statului prin însuşirea, de către angajaţi ai DTR şi ARR, a unei părţi din taxele de examinare în vederea atestării profesionale a personalului din transportul rutier.

Concluzia raportului Corpului de Control este aceea că desfăşurarea activităţii şi veniturile obţinute de examinatori sunt ilegale. Mai mult, angajaţi din cadrul ARR şi DTR sunt acuzaţi că ar fi fraudat statul cu 4,3 milioane de euro.

Contactată telefonic de revista Tranzit, Adriana Kalapis, director general DTR, a precizat că “activitatea de examinare în vederea atestării profesionale a personalului din transportul rutier se desfăşoară pe baza legislaţiei în vigoare, respectiv legea nr. 109/2014, act normativ de rang superior adoptat de Parlamentul României şi validat prin decret prezidenţial, şi cu normele de aplicare aprobate prin OMT nr. 1213/2015 şi OMT 1214/2015. Potrivit legii, pentru asigurarea criteriilor de imparţialitate, comisiile de examinare au în componenţă specialişti cu activitate în ARR şi DTR. Sala unică de examinare este deţinută de către ARR – instituţie a statului – iar examinările se desfăşoară în zilele de sâmbătă, după un program prestabilit, începând cu ora 7:00 până la ultimul candidat. Sălile în care se desfăşoară examinările sunt dotate cu sisteme de supraveghere video şi de sonorizare. Principalul motiv pentru care examinările se fac sâmbăta este acela că cei mai mulţi şoferi nu pot lipsi de la muncă în timpul săptămânii. În plus, activitatea funcţionarilor publici prezenţi la examinare nu este perturbată în timpul programului obişnuit de lucru. Taxa de examinare este achitată de candidaţi în contul instituţiei organizatoare, respectiv ARR, şi este în cuantum de 67 de lei, din care 8 lei revin examinatorului. Pentru sumele achitate s-au reţinut şi plătit la bugetul de stat taxele şi impozitele datorate, potrivit legii”. Adriana Kalapis a mai precizat că aceste tipuri de activităţi remunerate individual se desfăşoară şi la nivelul altor autorităţi:, precum Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării, ISCIR etc.

„Persoanele nominalizate în Raport vor face toate demersurile legale pentru a demonstra că acuzaţiile grave şi nedovedite care au fost aduse în raport nu sunt reale. Este păcat că nu au fost cerute lămuriri despre această activitate de cei care au întocmit raportul înainte de finalizarea acestuia”, a precizat Adriana Kalapis, director general DTR.

Articole similare

Ad