Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Amenzi de pana la 15.000 de lei pentru lipsa auditului energetic

Putini transportatori stiu ca la fiecare doi ani, sau chiar un an, in functie de consumul de motorina pe care il au, trebuie sa efectueze un audit energetic. Lipsa acestuia poate atrage amenzi de 7.500-15.000 de lei.

De mai bine de cinci ani, cand a intrat in vigoare OG 22/2008 privind eficienta energetica si promovarea utilizarii la consumatorii finali a surselor regenerabile de energie, transportatorii care consuma anual energie de peste 1.000 tep (tone echivalent petrol) au obligatia de a efectua anual un audit energetic elaborat de un agent autorizat de Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), in conditiile legii, si care sta la baza stabilirii si aplicarii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice.
 

Auditul este o procedura sistematica de obtinere a unor date despre profilul consumului energetic existent nu doar al unei cladiri, instalatii, ci si al unei activitati, in aceasta categorie incadrandu-se si carausii. Scopul lui, pe langa realizarea politicii nationale de eficienta energetica, este de a identifica si cuantifica oportunitatile rentabile pentru realizarea unor economii de energie si de raportare a rezultatelor. Operatorii de transport sunt obligati prin lege sa intocmeasca programe de imbunatatire a eficientei energetice pe termen scurt, mediu si lung si sa numeasca un manager energetic sau sa incheie un contract de management energetic cu o persoana fizica/juridica prestatoare de servicii energetice, acreditata in conditiile prevazute de OG 22/2008. Managerul energetic trebuie sa fie atestat de ARCE, conform legislatiei in vigoare.
Companiile de transport care au mai multe filiale trebuie sa realizeze audit pe fiecare unitate. Chiar si operatorii care consuma anual o cantitate de energie cuprinsa intre 200 si 1.000 tep trebuie sa realizeze auditul energetic, dar la fiecare doi ani.
In functie de dimensiunea parcului exploatat, anumite companii vor fi din punct de vedere al consumului la limita inferioara a cantitatii.
In cazul in care nu sunt indeplinite cerintele legii, operatorii risca sa fie sanctionati cu amenzi de la 7.500 la 15.000 de lei, aplicate de organul de control prin persoana imputernicita de Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Agentia intentioneaza sa implementeze un soft de control al consumului prin care sa fie solicitate raportari chiar si de la furnizorii de carburant, a informat Petronela Grigorescu, auditor energetic in cadrul Casei Auditorilor.

Pentru carausi legislatia depaseste sfera transporturilor
„Legislatia in transporturi este greoaie si in continua miscare, iar timpul pe care il avem de acordat altor tipuri de legislatie este foarte limitat. ANRE ne-a atras atentia ca trebuie sa cunoastem si acest aspect si sa efectuam un audit energetic pentru ca avem un consum peste media impusa de UE“, a explicat Lucia Apostol, commercial&business development manager Dumagas, …

Articole similare