Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Analiză Goldring: Europa are depozitele pline cu gaze, însă dobânzile rămân ridicate

Potrivit unei analize realizată de specialiștii Goldring, economia globală nu putea să rămână fără ecou, ca urmare a conflictului izolat din estul Europei, între doar două țări, care pare că afectează economia unei întregi planete.

Cel mai vizibil efect a fost creșterea masivă a prețurilor, după ce Europa a redus, într-o proporție colosală, importurile de gaze și petrol rusești, iar accesul cerealelor și produselor alimentare ucrainene pe piețele externe a fost blocat sau îngreunat semnificativ de distrugerea rutelor de transporturi terestre și navale. De asemenea, invazia rusă în Ucraina a generat sancțiuni internaționale importante asupra economiei din Rusia, care s-au reflectat într-un deficit al unor mărfuri de pe piața mondială și au dus la scumpirea lor.

La începutul anului 2022, prețul petrolului și al gazelor naturale a fost deja ridicat, din cauza impactului pandemiei asupra producției și a cererii susținute, iar sancțiunile aplicate Rusiei nu au făcut decât să ducă inflația din zona euro, cea din SUA și nu numai, la niveluri cu mult peste prognozele anterioare. Anul trecut, prețul petrolului Brent și al gazelor naturale atingea un nou maxim, din 2008 încoace, în timp ce prețul grâului și al porumbului s-au tranzacționat în apropierea unor niveluri istorice record.

Această volatilitate s-a reflectat asupra nivelului inflației atât direct, cât și prin influența asupra altor componente, precum cea a consumului care a dus la acțiuni mai dure din partea Băncilor Centrale și la moderarea economică.

Rata inflației din zona euro a depășit cu mult așteptările în anul 2022, iar specialiștii Goldring susțin că deși vedem anul 2023 că începe să se normalizeze, se menține încă la niveluri ridicate, fapt care va genera și o menținere a dobânzilor la valori ridicate în perioada imediat următoare.

Uniunea Europeană nu mai este dependentă de gazul rusesc căutând să reducă necesarul de gaze naturale importat din Rusia, ceea ce a compensat o creștere bruscă a importurilor de gaze naturale lichefiate, în special venite din SUA.

„Dacă în anul 2021 aproximativ jumătate din importurile de gaze din UE proveneau din Rusia, în luna noiembrie 2022 procentul era de 12,9%. Pentru perioada ianuarie – noiembrie 2022, Rusia avea o cotă de 25% din importurile de gaze ale UE, în timp ce Norvegia avea 25%, iar Algeria 12%. În completarea celor două din urmă, importurile de gaze naturale lichefiate, în principal din SUA, Qatar și Nigeria (26%), asigurau peste 60% din importuri.”

a precizat Claudiu Demian, analist Goldring.

Dinamica prețurilor gazelor a fost influențată de un mix de factori, printre care contextul climatic favorabil, gradul ridicat de depozitare a gazelor din UE, dar și eforturile acesteia de a identifica surse alternative de aprovizionare, corelate cu plafonări ale prețurilor. Atât la finalul anului 2022, cât și începutul acestui an, a demonstrat că Europa are un grad ridicat de gaze depozitate, raportat cu nivelurile istorice din ultimii 10 ani.

„În ceea ce privește piețele de acțiuni și obligațiuni, factorii macro vor dicta în continuare trendul acestora pe termen scurt și mediu. O oprire a creșterilor ratelor de dobândă din partea băncilor centrale, corelată cu o tendință de scădere a economiei în următoarea perioadă, ar putea influența pozitiv piețele de obligațiuni, care încă pot reprezenta o bună oportunitate de diversificare a portofoliilor.”

a adăugat specialistul Goldring.

Cu toate că este dificil cum va arăta evoluția pieței de acțiuni pe termen scurt, acestea vor supraperforma restul claselor de active pe termen lung, motiv pentru care investitorii pe termen lung pot găsi în piețe companii cu fundamente solide la prețuri de tranzacționare atractive.

O analiză complexă privind evoluția economiei în ultimele 12 luni puteți găsi pe https://www.goldring.ro/un-an-de-razboi-impact-si-perspective/.

Articole similare

Ad