Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Angajatii Stellantis blochează autostrada din Belgrad din cauza planurilor de concediere

Muncitorii de la uzina din Serbia a producătorului auto Stellantis au blocat miercuri autostrada principală din capitala Belgrad pentru a protesta față de concedierile planificate în cadrul trecerii la producția de vehicule electrice.

Luna trecută, compania a oferit unora dintre cei 2.000 de lucrători de la uzina din Serbia posibilitatea de a alege între a se muta în străinătate timp de doi ani pentru a se recalifica în producția de mașini electrice sau a accepta concedierea – o măsură care a fost contestată de sindicate.

Oferta a fost făcută după ce, în aprilie, Serbia și Stellantis au convenit asupra unui acord de peste 190 de milioane de euro (199,79 milioane de dolari) pentru ca producătorul auto să producă vehicule electrice în orașul industrial Kragujevac. Serbia investește 48 de milioane de euro în fabrică.

Aproximativ 300 de muncitori, conduși de activiști sindicali, au blocat miercuri principala autostradă din Belgrad, spunând că se opun alegerii care le-a fost dată și că guvernul ar trebui să ofere pachete de compensații sau opțiuni de angajare pentru cei concediați.

„Dacă ei (guvernul) au 48 de milioane de euro pentru străini, trebuie sa aiba bani pentru a ne plati si pe noi până când vom găsi alte locuri de muncă”, a declarat Zoran Miljkovic, un activist sindical.

Un purtător de cuvânt al companiei din Serbia a refuzat să comenteze. Premierul demisionar Ana Brnabic a criticat marți muncitorii pentru că au protestat în loc să poarte discuții. „Nu înțeleg ce caută în stradă, în loc să vina sa vorbeasca cu guvernul”, a declarat ea reporterilor.

Articole similare

Ad